Write a comment

 

DUMNEZEUCARTISOAOA

„Se spune că Dumnezeu, după ce a făcut lumea, s-a hotărât să meargă la oameni să vadă cum s-au rânduit si a luat cu Sine un sac cu daruri ca să-i răsplătească. Coborând de pe un nor, a făcut popas pe cel mai înalt vârf de munte care i-a ieșit în cale din Munții Făgăraș .


Însoțit de capre negre, cerbi încoronați, lupi, mistreți, urși si alte vietăți (șarpele s-a asuns)
s-a oglindit în apa râului Bâlea privind jocul jucăuș al păstrăvilor și a lut-o la vale, către sat, urmând cursul apei. Alunecând pe o piatră, sacul i-a căzut în apă și desfăcându-se, toate darurile au fost luate de cursul vijelios si duse la vale, până în Cârțișoara. Cârțăroșenii, văzându-le, au adunat din apă tot ce au crezut ei că este mai frumos, mai de preț și pot folosi.
- Copiii au luat sprinteneala, sanătatea și inteligența.
- Fetele au luat frumusețea, cumințenia, dragostea.
- Flăcăii au luat puterea, istețimea, agerimea și curajul.
- Nevestele au luat tot ce credeau că le va ajuta să aibă o gospodărie frumoasă cu toate meșteșuguri necesare precum si cele legate de creșterea copiilor.
- Bărbații au luat vitejia, hărnicia, plăcerea de a munci si de a fi buni gospodari, buni organizatori, pricepuți la toate.
- Bătrânii au luat înțelepciunea și sfaturile bune pe care să le dea tinerilor, să-i învețe cum să trăiască în unitate și prietenie, cum să fie oameni de omenie, dar mai ales cum să se poarte cu ceilalți, ca tuturor să le fie bine.
Haideți ca toți să sfințim aceste daruri primite de la Dumnezeu, (transmise de la o generație la alta ) să ne folosim de ele și așa cum le-am primit și noi de la părinții noștri să le dăm mai departe urmașilor.
Traiul oamenilor din Cârțișoara s-a făcut cunoscut în lume prin oamenii satului, prin modul cum au știut să se folosească de aceste daruri.
Nu vrem să fim recunoscuți ca cetățeni ai Cîrțișoarei după actul care ne dă identitatea, ci după ceea ce ne reprezintă ca OAMENI.
În zilele noastre comunitatea Cârțișoarei nu este o însumare de ,,rele". Manifestarea tinerilor din Cârțișoara, dar și a celor care au avut o copilărie fericită aici dar acum sunt plecați în locuri unde și-au întemeiat o familie sau își desfășoară activitatea, precum și a celor care au devenit ulterior cârțăroșeni cumpărându-și case în sat , dovedește încrederea lor în prezentul și viitorul Cârțișoarei.
Fiecare generație este practic alt ,,popor ", cu obiceiurile lui cu mentalitățile lui, cu felul lui propriu de a privi lumea, de a privi prezentul și viitorul, ba chiar și trecutul privind istoria, tradițiile, obiceiurile locurilor natale.

Haideți să ne unim , așa cum ne îndemna și Badea Cârțan, un simplu țăran, cioban, dar mare patriot, referindu-se la unitatea românilor: ,,Sus, sus frați români, să ținem laolaltă, că altfel ne pierdem!"”

Frumos povestite și cu duh împărtășite de domnul Laurențiu Dorodici. Așa că să fie nu doar vorbă-n sat, ci de pus la minte și la suflet… că satu-i sta cât oamenii lui, și-i, aici, în poala Făgărașilor, O LUME.

 

Surse foto: Laurențiu Dorodici, Iulian Niță

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest