Write a comment

LIVIAAA

”Livia Blendii, Blendoaica sau Livia lu' Victor Sandii sr.

As zice ca este una din ultimele bunicute traditionale din Cartisoara. Poarta toata viata palarie de paie cu binecunoscutul model propriu cu fundita.


Este dintr'o alta "zodie" decat fratele sau sau fiul sau Pupi alias Pupaciosu. Este o femeiecare niciodata nu s-a amestecat in treburile altora.

Lucreaza multi ca si femeie de serviciu la scoala. Vara taie peste 10 stanjeni de lemne si cu colega ei duc lemnele in magazie. Iarna se trezeste la 4 dimineata si face focul la copchii in clase. Pastreaza clasele deosebit de curate, doar-doar copchiii 'or si invata ceva.
Acasa este o gospodina de exceptie. Toate is la locul lor, casa este curata, ingrijita. Este o harnica tesatoare, tese toale de tot felul, chindeuti, stergare etc In noptile lungi de iarna participa la sezatori si pana nu demult toarce si caiere de lana cu furca sa.
Are mereu gradinute cultivate cu multa truda si este una din ultimrle '"ograjorence" din Streza. Are animale de tot felul dar de cativa ani nu mai poate. A renuntat si ea.
Este o foarte buna vecina cu toata lumea de pe ulita. Deloc conflictuala, nelipsita de la biserica, aceasta femeie si-a gasit in Dumnezeu mereu un sprijin sufletesc de a trece si peste clipele grele sau cu suparari. Este o femeie mereu iertatoare si nu pune la suflet lucrurile, accepta insa si umilinta dara a riposta.
Femeia aceasta simpla face parte dintr-o generatie de aur: oameni evlaviosi, destoinici', cuminti, rabdatori, gospodari, spirituali, intelepti.
Am crescut si in jurul acestui om foarte frumos. Ii multumesc ca a venit zilnic pe la bunica mea si am putut fura din valorile xi trasaturile sale de adevarat om. Ma bucur nespus cand ii aud clopotelul portitei si orice reintalnire cu dumneaei este pentru mine o calatorie in timp intr-un paradis trecut dar la care mereu ravnesc.

As pastra-o ca pe o comoara a satului dar legile vietii nu ii fac pe acesti oameni nemuritori fizic, nu insa si virtutile si valorile lor umane si care pot fi pastrate pentru eternitate!”

 

Povesite cu duh de domnul Laurențiu Dorodici.

Ce frumos cand oamenii se respectă, se iubesc, și țin viu sufletul satului chiar prin lumina sufletelor lor...

 

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest