Write a comment

TAINE

"În ajun, seara înainte de Sfânta Maria, se dădeau cununi din flori de grădină la rude ori la cele două societăţi în care era împărţit satul – termen local pentru vecinătăţi.

Cununile erau pentru cele ce purtau numele de Maria, căci sărbătorirea Măriilor nu era amânată până în 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică; obiceiul era practicat seara târziu, după ora 10.00, şi oamenii erau primeniţi cu gogoşi. În ziua de 15 august se mergea la biserică, la slujbă; sătenii se îmbrăcau româneşte, iar mai apoi rudele erau chemate la masă, acasă. După amiază în sat, pe uliţa mare, era horă. La noi așa era obiceiu, să se facă joc cu hațegana, învârtita, spre deosebire de alte zone ale țării, în care de Sfântă Maria nu se face joc, și doar a doua zi feciorii organizează hora satului. Beneștiu are vii sus, pe deal, mai toți oamenii lucră în vie; fiecare își cunoaște locul…nu s-o prea furat pe la noi, mai păzeau oamenii, cu rândul, ori se tocmea un om pentru tot satu."  (povestite de Zoiţa Vasiu din satul Beneşti)

Amintiri și tradiții dezvăluite de entuziaștii cercetători ai CJCPCT Cindrelul-Junii Sibiului. Spre datina și luare-aminte...

sursa: www.traditiisibiene.ro/revista.html

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest