Write a comment

 NUNTA CALARASI

„Anul 1979, nuntă tradițională cu călărași, în Cârțișoara.

În unele sate din Țara Făgărașului, la evenimente speciale (nunți îndeosebi, sărbători religioase sau la plecatul "cătană"), tinerii se îmbrăcau și pe ei (și pe caii lor) în mantii cu funde colorate, cu mulți clopoței, cu tot felul de zorzoane.

Erau momente de mare bucurie în sat, când un ficior se-nsura și lua o fată tot de-a satului, iară ceilalți ficiori defilau călare, costumați în călărași pe toate ulițele satului, toți localnicii ieșeau la porți să admire pe ficiori și pe tinerii miri.

Obiceiul se păstrează, încă, la Cârțișoara și satele dimprejur.

În sat acuma tractoarele au preluat munca făcută alteori de cai sau de ghivoli.

În fundal, o casă țărănească, cu arhitectură tradițională, în 3 "ape", cu "2" la uliță, din zona Făgăraș / Sibiu - construită în 1948 de către bunicii mei din Cârțișoara, cunoscuți local ca "Trăian ăl mare și cu Trăienoaia" - fie iertați, au fost oameni buni, gospodari, credincioși și destoinici

Iar în frunte, bunul meu vecin Relu Băcan, pe atunci falnic ficior, acuma ajuns la anii bătrâneții…”

 

 

Împărtășite cu har, tuturor celor ce vor să cunoască legandara Cârțișoara, cu ale sale, de dl Laurențiu Dorodici. Ce frumos, ce… binecuvântat să păstrezi în lumină ale satului, cu amintiri, sărbători, trăiri și… oameni!

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest