Write a comment

TROCI

Omu-i frumos prin ceea ce face... 

„Aseară, am redescoperit un cadou primit în urmă cu 14 ani. Un cadou de nuntă. În vara anului 2006 m-am căsătorit și bunica mea ne-a cumpărat mie si Marianei o troacă pentru frământat aluatul de la dna Viorica Danciu (din capu' satului, de lângă Mandea), printre ultimii lingurari în viață din Cârțișoara. Ne-a zis: Poate o s-o folosiţi vreodată şi am folosit-o aseară, după 14 ani. O troacă cioplită cu mult sârg în lemn de tei.

Din lemnul teilor seculari tăiaţi din curtea Primăriei în anul 2003, a mai rămas exact această troacă de frământat aluatul de pită.

Lingurarii erau ramura ţiganilor care prelucrau lemnul, în special cel de salcie, din care confecţionau linguri, blide, albii şi alte lucruri casnice. Obiectele de dimensiuni mai reduse erau făcute şi din oase. Ei obişnuiau să se aşeze prin locurile umede şi împădurite, cu copaci buni; cel mai adesea prin crânguri şi pe malul apelor. În Cârțișoara, sunt cunoscuți mai mulți lingurari.

Pornind de la familia băștinașă Jiga (Maghiară "Zsiga") - primii din sat, prezenți în Cârțișoara încă cu mult înainte de 1918, apoi după 1955 și cu afluxul de noi coloniști din vechiul Regat. Ciopleau și linguri, și castroane, și troci, făceau și greble de lemn ori toporiști pentru coase.

La momentul de fata acest meșteșug se practică sporadic și prin doar câteva persoane din sat și doar la anumite obiecte. Din păcate, cei tineri nu se mai regăsesc asemenea corfarilor în tradiționalele îndeletniciri ale strămoșilor lor. Ar fi de un real folos pentru comunitatea descendenților din lingurari și corfari să documenteze cineva o monografie, o istorie a acestor familii. Nu peste mult timp, totul vă deveni istorie. Aș zice, un mare, mare păcat. Tocmai acele lucruri i-au înnobilat cu frumoase virtuți pe acei oameni și i-au așezat în societate: munca, sacrificiu, onoare, utilitate pentru viață de zi cu zi.

Din rândul lingurarilor din Cârțișoara, cunoaștem, pe meșterii Jiga și Ștefucă (foto), pe Viorica Danciu, pe Gore, pe Milian. Cine mai poate adauga oameni pe această listă de meșteri lingurari?”

 

Povestie cu neostenit har de dl Laurențiu Dorodici. Și vorbele astea cu duh, ce pun în lumină, meritat, oameni și fapte, parcă-ți pun la inimă miere și bună învățătură… și respectul pentru SAT.

Ș-apoi, așe-i: n-ar strica scrisă o monografie despre aceste ocupații ale comunității din Cârțișoara, despre cei care au fost și… AU RĂMAS prin ce au făcut. Urmașii acelor oameni - nu trebuie decât să fie mândri de aceste lucruri, care sunt adevarăte valori autentice ale comunității.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest