Write a comment

 

AAAaaoiii

Venirea toamnei si Inaltarea Sfintei Cruci (14 septembrie) aduce un eveniment traditional de secole si la Cartisoara: Coboratul oilor de la munte sau Ravasitul oilor.

 

Este cel mai important eveniment pastoral al anului. Oamenii vin la locul ales sa isi primeasca oile coborate de la munte. Unii oameni si le iau acasa iar altii le lasa in grija bacilor pentru a fi pasunate in zona de ses.

La Cartisoara, evenimentul aduce intalnirea din partea familiilor si multi fii ai satului veneau acasa pentru a-si ajuta familiile la preluarea oilor. Este un intreg ritual. Fiecare familie are insemnele sale si oile primesc colorit diferit pentru a putea fi recunoscute.

Nu toate oile se intorceau de la munte, fie din cauza pradatorilor, fie din cauza trasnetelor, fie din accidente, fie din cauze naturale. Baciul era tot timpul obligat sa aduca explicatii proprietarului sau sa aduca macar pielea animalului mort. Nu de putine ori apareau si discutii pe fondul supararii pentru oile pierdute.

Totul se incheia cu multa bucurie in jurul unei fele de rachiu, al unei traiste cu slanina, pita de secara, branza si ceapa. Dejun pastoral si campenesc si care strange prieteni sau mai multe generatii dintr-o familie.

Anul 2020 aduce mai putini ciobani si crescatori de oi si in Cartisoara. Dar, noi toti oamenii Cartisoarei, suntem descendenti din familii de pastori. Prin sangele nostru curge iubirea fata de oi, fata de plaiuri, pasuni, munti.

Oaia este unul animal plin de simbolistica, de sute de ori amintit in Biblie. Si imaginea pastorului si a turmelor sale sunt metafore pentru valorile spirituale ale oamenilor.

Oaia este animalul preferat al sacrificiului ritual si iubit de Dumnezeu atunci cand Cain a adus jertfa o oaie. Oaia s-a asociat nevinovatiei, blandetii şi puritatii, iar pastorul turmei de oi a devenit simbolul conducatorului spiritual. Oile sunt creaturi dependente, predispuse la ratacire şi incapabile sa-si gaseasca drumul inapoi la turma chiar şi atunci cand sunt aproape de ea.

Pastorul este acela care aduce mereu turma spre locuri cu hrana, ferite de primejdii, iar relatia intre oi si pastor este una de supunere, o asociere intre inocenta morala si conducere exemplara.

Si pentru noi, pastoritul este Identitate. Pasiune. Legatura cu trecutul si cu inaintasii. Dragoste si mai ales… DOR de casa!”, povesteste Laurentiu Dorodici.

 

Pe 13 septembrie 2020, cartisorenii se vor intalni la ora 10, pentru a intampina oile cand vin de la munte. Intr-un cadru natural plin de istorie, de traditii, de emotii: In Streza, in lunca Boscanilor, la CUCA

Venti cu drag la ravasitul oilor, dragi fii ai Cartisorii!ce-i lasat din buni-strabuni

Traditie. Sat. „Vecernia pastoritului”. Bucurati-va, dara: ce-i lasat din buni-strabuni nu-i lasat sa moara!

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest