Write a comment

 ARpasuuu

Când pui oamenii faini pe obrazul dulce-al satului, în lumina tradițiilor, ca să ducă mai departe ceea ce au moștenit, ca să dăruiască, așa cum știu ei mai bine lecția meșteșugului, lecția binelui prin muncă, cinste și credință, tare fain a fi!

Așa-i la ARPAȘU!

Aici, totul se naște și gravitează în jurul a ceea ce au lăsat tezaur străbunii. Aici, fiecare împunsătură de ac, fiecare mărgea, fiece cojoc sau pieptar spune o poveste. Pentru azi și pentru mâine. Aici fiece loc, casă or vorbă are un rost și-o lumină. Și asta și pentru că așa au învățat oamenii de când se știu ei- „cavaleri ai tradițiilor nealterate”, dar și pentru că cei ce în mâiile cărora sunt frâiele comunității încurajează și pun în lumină miezul satului, cu ale sale.

E o bucurie, e... o binecuvântare să cunoști arpășenii, cu tot ce au, cu tot ceea ce fac, neclintiți în crezul și frumusețea sufletului lor, cu truda lor prinsă-n mărgele de rod și taine. Cum să no iubești pe tușa Aurelia Dobrilă ori pe cojocăreasa Maria Nan, cum să nu pui la inimă pruncii cu încăpățânarea lor dea păstra moștenirea satului, cu meșteșuguri și învățături de aur...?!?

Cinste celor ce țin satul în lumina tezaurului făr' de vârstă, cinste celor ce respectă ARPAȘU în toată bogația lui.

***În Ardeal există o anume posibilitate de raportare la originile rurale, ţărăneşti şi cred că aceste origini au în Ardeal o semnificaţie extraordinară. Îmi amintesc acum că în romanul Cei trei muschetari, Dumas spune despre gasconi că un mic nobil din Gasconia îi transmitea fiului lui o moştenire mult mai importantă decât cea a unui mare aristocrat din centrul Franţei. Cred că acelaşi lucru se poate spune şi despre ardeleni. Practic, fiul unui ţăran ardelean –şi avem nenumărate exemple din lumea de astăzi- este posesorul unui bagaj nu doar de cunoştinţe, ci şi de atitudini faţă de viaţă, de corectitudine, de demnitate, caracter, care îl fac egalul oricărui descendent al unei familii urbane sau familii mult mai importante. Cred că aceasta este o moştenire extrem de importantă pe care o transmite satul românesc prin intermediul variantei sale transilvănene şi care a ajuns până la urmă să imprime un model pentru satul din întreaga Românie” ( istoricul și etnologul Tudor Sălăgean-directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest