CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

MALANCRAV

Atestat documentar din anul 1305, satul Mălâncrav are încă o populaţie de saşi mai mare decât orice alt sat din Transilvania. Astăzi, dacă pașii vă poartă pe acest plai binecuvântat, veți descoperi un sat viu, în mișcare, cu oameni activi prin curți și grădini, încă de la răsăritul soarelui, și cu o sumedenie de copii chiuind în alergare pe ulițele satului.

Aici, proiectele Fundației „Mihai Eminescu Trust” au contribuit la protejarea patrimoniului civil și religios și la păstrarea autenticității satului, dar și la dezvoltarea comunității.

În 2005, după cinci ani de lucrări de restaurare, Fundația a redat viață Conacului Apafi, rămas o ruină după regimul comunist. Modul de restaurare prin implicarea meşterilor din comunitate și din zonă a câștigat în acel an premiul „Europa Nostra”. Livada ecologică Mălâncrav, abandonată după anul 1990 și arendată de la ADS – domeniile statului – de MET, produce astăzi anual 20.000 de litri de suc de mere 100% ecologic și asigură sătenilor locuri de muncă permanente sau sezoniere.

Proiectul „Traseu cultural Mălâncrav – patrimoniu Multietnic Viu” - http://www.malancrav.ro/ - desfășurat în 2015, a contribuit inovativ, generos, la dezvoltarea durabilă a comunității din sat. Finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, proiectul a creat un traseu cultural de valorizare a patrimoniului imaterial și material multietnic local.

În prezent, fundația desfășoară aici Roma Community Empowerment, un proiect finanțat de Horizon Foundation, care are ca scop integrarea familiilor defavorizate în comunitate.

În ultimii doi ani, s-au desfășurat peste 30 de ateliere de educație non-formală cu copii și tineri, acțiuni de ecologizare și întâlniri comunitare deosebit de eficiente.

Remiza din sat este un alt proiect actual de care suntem mândri. Început în anul 2019, și acest proiect este o inițiativă a comunității locale, identificat și planificat în cadrul implementării proiectului ECOM Villages, la realizarea planului de acțiune. A fost dus la bun sfârșit cu susținerea Primăriei Laslea, a Fundației Horizon, a Sudtiroler Schutzenbund şi este realizat cu sprijinul grupului local de pompieri voluntari. Firma de construcții contractată este din Mălâncrav, iar majoritatea meseriașilor au fost formați de MET pe parcursul celor 20 de ani de activitate. Sala de la etaj va găzdui cursuri de formare pentru viitorii pompieri.

194. Acesta este numărul de proiecte pe care MET le-a desfășurat în pitorescul sat sibian, din 2000 până acum. Prin toate aceste proiecte, dar mai ales prin membrii comunității care le sunt alături celor din fundație în punerea în practică a inițiativelor, membrii MET sunt mândri să poată spune că Mălâncrav a devenit un Sat de Sine Stătător.

Oameni cu idei, oameni faini și… gospodari desăvârșiți.

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest