Write a comment

Gheorghe VET

„Moșu' Gheorghe s-a născut în anul 1898. Se spune despre el ca a fost un om muncitor, dârz, jovial și a iubit pământul strămoșesc la fel ca și părinții lui. Tatăl sau fusese pana în America, în speranța că va putea strânge suficienți bani sa cumpere pământ, însă nu a mai apucat drumul înapoi spre casa.

Moșu Gheorghe știa maghiara, a prins doua războaie mondiale și tinea la loc de cinste, medalii onorifice, acordate de Printul Bibescu. Se spune ca într-o zi, a primit o vizita de la rusi, aceștia au simțit miros de rachiu de la un butoi spart, și au început a striga: "votka"! "votka"! , însă votka ia-o de unde nu-i, că butoiul era spart!

A fost multă vreme veterinarul satului, fiind el însuși un mare iubitor de "ghite" și porci, una dintre delicatesele casei fiind tocăniță de fudulii. Era priceput la toate și nu se dădea indarapt de la nimic. Și-a făcut singur "cioaclă" și "căroaie", lucra fiecare petec de pamant și nu suporta să fie iarba netaiata în curte, că era semn de sărăcie.

A iubit pământul, poveștile cu tâlc, femeile, dar mai ales viața.

S-a căsătorit cu Paraschiva, cu care a avut 6 copii, din care 3 au murit de mici.

Fetele Silvia, Maria și Paraschiva au dus neamul mai departe, fiecare moștenind de la Mosu' Gheorghe câte un dar: voia bună, hărnicia, priceperea, dragostea de pamant, harul povestirii.

Dumnezeu sa te odihnească cu drepții moșule!”

...Povestite cu har de strănepoata moșului Georghe, Paethra Marc.

Frumos și drept și… numa' bine să iubești ce-a fost și oamenii dintîi ai satului, cei ce-au pus temelii!

 

 

Sursa foto: Paethra Marc

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest