Write a comment

FILMMM

Tălmăceni, să vă uitați la tot filmul să vă vedeți toți, acum 24 de ani!

Filmul a fost realizat în comunitățile pastorale din Carpați, din satele din sudul Transilvaniei. Ritualurile de iarnă se întâmplă aici între 20 decembrie și ianuarie. Oamenii sărbătoresc de Anul Nou, cu ocazia renașterii simbolice a noului ciclu anual. În asemena ocazii, vechii greci și romani sacrificau animale, organizau jocuri și ospețe și își făceau daruri. Ritualurile și cântecele străvechi din Carpați amintesc de sărbătorile antice ale lumilor demult apuse.

Aici, la Tălmăcel, în Mărginime, la Jina și în toate localitățile binecuvântate din Munții Cindrel, datinile au miez de veacuri și lumină, au tâlcuri țesute cu har de-a lungul vremilor și mai cu seamă… au țăranii aceștia luminați care sunt sfetnici trainici a tot ce înseamnă SAT și TRADIȚIE.

Filmul este realizat de Dumitru Budrala și reprezintă, în sine, un „dumnicat” mare de tezaur, d eaici, din inima Mărginimii, unde tradițiile sunt nemuritoare!

https://www.youtube.com/watch?v=zhnWLbvvf_k&feature=share&fbclid=IwAR04ZNp70SwleIurtJDKJsX59EOc2WWhO3wFUQ2fUe-_-uLoxHxX5CNuILw

Regie: Dumitru Budrala | România | 1996 | 45 min. © Astra Film

 

 

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest