CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

ISPAS

Ispasul este un laibăr femeiesc din catifea neagră cu floricele roșii, garnisit cu blană de ied, căptușit pe interior, care se poartă în special de Bobotează în Veneția de Jos. Ispasul se poartă împreună cu androc, peste care se pun două șurțuri specifice, unul alb cu flori, pe dedesubt, și încă unul cu albastru, verde sau vișiniu, pe deasupra.

Tradiția locală de Bobotează este ca ceata să meargă la biserică de dimineață, iar la finalul slujbei, feciorii purtând steagurile bisericii și icoana sărbătorii însoțesc preotul și credincioșii la vale în Prund. Fetele poartă ISPAS, iar feciorii pieptare și cioareci cu cizme. Doi feciori din ceată ajută preotul să sfințească apa de Bobotează: într-un ritual aproape ancestral, când preotul sfințește aghiazma mare într-un vas special amenajat lângă vale, pe o masă frumos aranjată și împodobită cu o față de masă tradițonală de sărbătoare, băieții pun vârfurile steagurilor (praporii) în apa din vale, cu crucea în jos, imitând sfințirea preotului - astfel, în mod tradițional se sfințesc toate apele!

 

Potrivit tradiției, tot în această sfântă zi, ceata are obiceiul de a scoate jocul exact în același loc unde s-a sfințit apa, în Prund, după-masă, unde muzicanții aduc veselie mare printre petrecăreți.

Băieții care au intenția să se căsătorească, au o strigare specifică:

“Cine are, cine n-are

Cine are fată mare

Să o scoată la văzare!”

În acest moment toată lumea știe că fetele care erau de măritat erau cerute de băieți și toți urmăreau să vadă care cu cine se ia de căsătorie!

Tradiția este ca toată ziua să fie purtat ispasul (Ispas se numește popular sărbătoarea Înălțării Domnului, dar poate că aici în sat, acestui vesmânt i se atribuie rolul de apropia omul de tainele dumnezeiești)de către fete, fiind o piesă specifică zilei acesteia.

Veneția de Jos, Țara Făgărașului, se mândrește cu o astfel de piesă unică în zonă, în regiune, posibil chiar în țara noastră și, astfel, în lume.

Faptul de a avea o piesă unică pentru o singură zi din an, pentru o sărbătoare specific creștină, faptul că a rezistat în timp... - toate acestea grăiesc anume despre unicitatea locului și starea materială și culturală a localnicilor!

 

 

Sursa foto: Veneţia Făgăraşului

 

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest