CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

BISERICASURA

Fără istorie… am fi mai altfel și mai săraci!

Biserica evanghelică luterană din Șura Mică a fost construită între secolele al XIII-XVIII-lea ca bazilică romanică cu navă centrală, cor rectangular cu absidă semicirculară și nave laterale fără absidiole. La sfârșitul secolului al XV-lea și începutul secolului al XVI-lea, biserica, care purta hramul Sfintei Maria, a fost transformată în stil gotic și a fost fortificată. În anul 1506, absida semicirculară a fost demolată, corul a fost închis poligonal și sprijinit cu contraforți și boltit în rețea. Cu același prilej a fost ridicat un arc triumfal gotic din piatră profilată și a fost boltită nava centrală. Intrarea de pe partea de nord a fost întărită cu un turn cu patru etaje iar în vest a fost ridicat un turn adosat fațadei.

Din zidul de fortificaţie s-au păstrat doar câteva rămăşiţe. Interiorul a fost foarte puţin modificat, atunci când la începutul sec. al XVII-lea sunt construite tribunele şi altarul baroc. Doar baldachinul amvonul din 1777 se mai păstrează, amvonul din zidărie fiind înlocuit în 1913 cu unul din lemn. În acelaşi an este adusă în biserică şi o orgă nouă produsă de firma Wegenstein.

Ceea ce însă atrage atenția în mod aparte este că biserica săsească din Şura Mică este un adevărat registru bisericesc în care, dacă eşti atent, poţi citi ceva despre viaţa locuitorilor satului: peste tot afli nume: pe bănci, pe drapelele comemorative de la balcoane, chiar pe balconul unde se află orga.

 

Impresionant!

 

Foto/ documentare: Comuna Șura Mică-Facebook

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest