CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

Vttt

Ce pitorești obiceiuri și... cât de pline de înțeles.Aici, în Țara Făgărașului, unde... se spune că se deschid cerurile, uimite, și ele, de frumusețea sufletului oamenilor...

Unul dintre cele mai frumoase obiceiuri tradiționale este “Plugarul”, ce se prăznuiește a doua zi de Paști.

Tradiția spune că acest obicei ar fi de proveniență romană, când Împăratul trăgea prima brazdă pentru stimularea agricultorilor la muncile agricole de primăvară.

Plugar mai demult era feciorul care ieșea primul la plug primăvara. Mai de curând se obișnuiește ca vătaful de la sărbătorile Crăciunului să fie și plugarul.

A doua zi de Paști, după terminarea slujbei de la Biserică, toți locuitorii satului, cu mic cu mare, se îndreaptă spre vale să privească Plugarul. Acesta, îmbrăcat în haine de lucru și încins cu brâu de paie răsucite, este pus în picioare pe o grapă, cu o trocuță și cu o furcă împlântată în grapă, în care se sprijinește. Este condus cu lăutari de feciori, îmbrăcați la fel ca plugarul, care îl poartă pe umeri până la vale.

După sosirea cetei la vale, vătaful se aruncă în apă și se trântește de 4 ori, în 4 direcții, formând o cruce. Apoi cu trocuța stropește mulțimea în toate părțile, cu credința strămoșească că prin această stropire va fi un an agricol bun, cu rod mănos.

Doi feciori care au apucat și ei de grapă, sar la vătaf și încep lupta ca să dovedească voinicia lor. De obicei vătaful iese învingător. Apoi iarăși mulțimea este stropită de toți trei.

Cu lăutarii în frunte, Plugarul pe grapă, însoțit de feciori, merg la “gazdă”, unde cu toții iau masa. După prânz, dans și veselie!

Text: adaptare după Monografia satului Veneția de Jos- Octavian Comaniciu

Foto: Dinu Constantin și voluntarii Asociației “Ioan cavaler de Pușcariu”

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest