Write a comment

E cântecul pe care tot românul la cântat de Crăciun sau Revelion, la petreceri sau de dorul satului de demult... TU ȘTII POVESTEA care ne-a dăruit SANIA CU ZURGĂLĂI???

Sanie cu zurgălăi este un cântec românesc în stil popular, scris în 1936 de compozitorul român de origine evreiascăRichard Stein , pe versuri de Liviu Deleanu, special pentru Maria Tănase. În același an, melodia a fost imprimată de două ori: prima dată la casa de discuri His Master's Voice (JB 163) de către Silvian Florin el ce a și lansat-o) și după aceea la casa de discuri Pan-Record (P 9) de către Ionel Pascu.

Tipăritura lui Richard Stein, din păcate publicată în 1937 de editura bucureșteană Țicu I. Eșanu sub pseudonimul „S. Richard”, l-a aruncat pe adevăratul compozitor în anonimat. Pe versurile inițiale ale poetului și dramaturgului Liviu Deleanu și cu subtitlul „Cling, cling, cling”, melodia, anunțată de editor drept „cel mai formidabil succes” al epocii interbelice, și-a pierdut după un sfert de veac adevărata identitate.

Pătrunderea compozitorului român în anonimat s-a datorat - după 1949 - cântăreței de muzică populară Maria Lătărețu, care, renunțând la refren și adăugându-i noi versuri melodiei originale, i-a împrumutat cântecului o nouă viață. Astfel, a ajuns să fie imprimat pe un disc Columbia în 1949 (DR 435) și, mai târziu, pe discuri Electrecord (EPA 2291, EPC 107, EPC 142, EPE 052). A devenit și fundal sonor la campionatele mondiale de gimnastică de la Fort Worth (SUA) în evoluția tinerei gimnaste Emilia Eberle (când coregraful Poszar Geza a preluat versiunea sonoră a Mariei Lătărețu, în confruntarea atletică americană).

Popularitatea melodiei a dus curând la „aranjamentele muzicale”, „prelucrările” și „preluările” diferiților compozitori și interpreți străini. În repertoriul cântăreței franceze Edith Piaf, melodia a devenit „Johnny tu n'est pas un ange”. În Iugoslavia, poetul Dragomir Ristic i-a adăugat un text nou, schimbându-i ritmul popular în „medium swing”.

Demn de menționat, potrivit wikipedia.org, cântecul a fost plagiat în anii '50 de cunoscutul chitarist american Les Paul, care a folosit integral linia melodică în cântecul „Johnny is the Boy for Me”, fără a numi adevăratul autor. S-a ajuns la un proces, câștigat de Stein, deși nu i-a fost posibil să se prezinte personal în fața instanței americane din cauza restricțiilor de circulație impuse de regimul comunist din România. Un cover din 1988 al formației Vaya Con Dios, care îl credita tot pe Les Paul drept compozitor, a determinat o sesizare în instanță de către Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România - Asociația pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA).

Voci de aur care au dus pe meridiane Sanie cu zurgălăi, unul dintre cele mai frumoase cântece de iarnă din întreaga lume:

Maria Tănase

Silvian Florin

Un text minunat, un text cât o poveste dintr-un sat românesc:

Sanie cu zurgalai, 
Frumosi sunt calutii tai, 
Dar mai frumosi sunt ai mei, 
Ca le dau apa cu mei, 
Si zboara ca niste zmei.
Si mai frumoasa-i mandra mea, 
Diseara ma duc la ea, 
Sanie cu zurgalai.

De-o vrea mandra, de n-o vre
Deseara ma duc la ea, 
Obosit cum oi putea
Ma duc deseara la ea
Sanie cu zurgalai
Obosit si plin de apa
Ma duc la ea ca mi-e draga, 
Sanie cu zurgalai.

Saniuta du-ma iara, 
Saniuta du-ma iara, hei
Unde-am fost s-alaltaseara
Unde-am fost s-alaltaseara
Sanie cu zurgalai.
Du-ma la mandruta mea, 
Ca-i e dulce gurita, 
Sanie cu zurgalai.

 

Foto: Pixabay , YouTube   

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest