Write a comment

Mmmmm! CE SĂRBĂTOARE... GUSTOASĂ!

 

Gurmanzii din întreaga lume au un motiv în plus de sărbătoare. 12 februarie este cunoscută pe întreg mapamondul drept Ziua Internaţională a Clătitelor şi propune reinterpretarea unui preparat gustos, care ne înc

ntă copilăria și adolescența și ne pune imaginația la încercare, în funcţie de tradiţiile şi obiceiurile preluate din mai multe țări.
În Marea Britanie, clătitele sunt celebrate pe 12 februarie odată cu „Shrove Tuesday“/ cum ar fi echivalentul „Lăsatei Secului“ pentru români. Termenul „shrove“ provine de la verbul „to shrive“ care înseamnă „a te spovedi“ sau „a mărturisi“. Dulcea sărbătoare de la Londra marchează ultima zi dinaintea Postului Paştelui la britanici, perioadă pe durata căreia catolicii nu consumă carne şi produse lactate. „Cum au ajuns clătitele să fie asociate cu această zi, în Marea Britanie, rămâne un mister“, a mărturisit expertul culinar Ken Albala în cartea sa „Clătitele: O istorie a lumii“. Albala a explicat că termenul „clătite“ a apărut pentru prima oară în Evul Mediu, deşi, în acele vremuri, ele nu aveau semnificaţia de acum. Prima reţetă de clătite ar fi apărut între Antichitatea târzie şi Renaştere.

Albala a descris modul de preparare pentru les crêpes français, preparatul specific franţuzesc. Iniţial, crêpes a fost gustarea clasei mijlocii din Franța.
„Cu toţii recunoaştem o clătită atunci când vedem una, dar aparenţele pot fi înşelătoare“, spune specialistul în gastronomie. El compară clătita cu blatul de tort gătit cu puţină grăsime, pe o suprafaţă plană. „Gama de ingrediente folosite nu joacă un rol esenţial în definirea reţetei tradiţionale de clătite. Ingredientele de bază sunt apa, ouăle, laptele, zahărul şi făina.
Există,
însă, mai multe versiuni de preparare preluate din întreaga lume“, scrie BBC. „Nu ingredientele din bol definesc clătitele, ci modul în care acestea se coc în tigaie“, a adăugat Albala. 
În sudul Indiei, clătitele sunt gătite cu boabe de fasole. 
Clătitele scoţiene se diferenţiază de preparatul englez, ele fiind cunoscute sub forma unor biscuiţi dulci. 
Gustoase şi extrem de apreciate sunt şi clătitele specifice Noii Zeelande care sunt servite cu smântână şi dulceaţă. „Brioşele şi pâinea din făină de porumb nu fac parte din familia clătitelor“, spune Albala. 
Preparatul pufos a ajuns şi în America, pe
tărâmul făgăduinţei. Dacă verişorii britanici au inclus prima reţetă de clătite în cartea educatoarei Charlotte Mason, „Lady’s Assistant“, americanii au publicat primul mod de preparare al clătitelor tocmai în 1976. Aebleskiver este denumirea oficială dată clătitelor daneze, a căror formă sferică inedită atrage. Ele sunt servite în preajma Crăciunului împreună cu un pahar de vin fiert numit glögg. Clătitele vietnameze, cunoscute sub numele de Banh Xeo, sunt preparate cu ajutorul făinii de orez şi sunt umplute cu un amestec din... carne de porc.

China aduce și ea, în stil propriu, tribut uneia dintre cele mai celebre gustări şi propune clătitele servite cu hoisin (sos chinezesc dulce sau picant) şi... raţă crocantă.

Sursa foto: Facebook; Pinterest

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest