Write a comment

Vineri, 28 iunie începând cu ora 10:30: Consiliul Județean Sibiu alături de platforma Advisory Hub si cu sprijinul Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene și a Asociatiilor Municipiilor, Orașelor și Comunelor din România, în contextul deținerii președinției Consiliului Uniunii Europene, organizează Summit-ul pentru simplificarea accesării fondurilor structurale.

 

Evenimentul va avea loc în Muzeul Astra, care a găzduit pe 9 mai Summit-ul PPE. Scopul evenimentului este de a concretiza munca experților AdvisoryHub începută încă din 2015, de a simplifica procedurile pentru accesarea și implementarea fondurilor structurale, atât la nivel european, cât și la nivel național, prin dezbaterea propunerii legislative pentru simplificarea măsurilor necesare.

 

Fondurile europene sunt șansa României de a recupera decalajele de dezvoltare socio-economică și de a deveni competitivă la nivel european. Însă, deși suntem cu “banii aproape în sac”, absorbția precară și folosirea uneori ineficientă a acestora, ne împiedică să fructificăm această șansă.

Propunerea legislativă de simplificare a procedurilor de accesare a fondurilor europene este o soluție pe care vrem să o lansăm în 28 iunie de la Sibiu” a declarat Daniela Cîmpean președinta Consiliului Județean Sibiu.

 

Concret, simplificarea regulilor și a legislației naționale privind accesarea fondurilor structurale și de investiții Europene trebuie să fie o prioritate maximă pentru România pentru a urgenta dezvoltarea infrastructurii, scurtării timpului de depunere a proiectelor până la finanțare și a asigura o finanțare rapidă a mediului privat. Începând cu actuala perioadă 2014-2020, Regulamentele UE au pus bazele simplificării, dar din păcate acest lucru nu s-a întâmplat la nivel național, din contră - complexitatea sistemului de management și control a crescut, generând o scădere a eficienței și impactului fondurilor structurale.

  

În primul rând, simplificarea trebuie să fie făcută pentru beneficiarii și aplicanții din mediul public și privat pentru ca ei să se concentreze pe calitatea implementării proiectelor și să nu fie axați mai mult decât ar fi necesar pe partea administrativă. În al doilea rând, nevoia de simplificare trebuie înțeleasă și în contextul unei nevoi de creștere a performanței, a eficienței și a impactului ultilizării fondurilor europene. Nu în ultimul rând, trebuie simplificate obiectivele de investiții care să corespundă cu nevoile reale de dezvoltare la nivel național, la nivel de comunități locale, ale IMM-urilor și microîntreprinderilor, combinând acolo unde este posibil granturile cu instrumentele financiare. Doresc să-i mulțumesc atât doamnei Daniela Cîmpean - Președinta Consiliului Județean Sibiu, pentru sprijinul și asocierea în cadrul evenimentului, dar și partenerilor din cadrul asociatiilor publice, autoritatilor locale și din mediul privat, care au contribuit la concretizarea printr-un act legislativ la nevoia de simplificare a accesării fondurilor în România a declarat Bogdan Rogin, initiatorul platformei AdvisoryHub

IMPORTANT : La eveniment vor lua cuvântul pe lânga reprezentanții UNCJR, AMR, AOR și ACoR, Dick Roche - fostul Ministru de Afaceri Europene al Irlandei – țara cu cea mai ridicată rată de absorbție a fondurilor europene și care a inițiat reforma pentru simplificare, Antonio Nieto - fost Presedinte al cunoscutei organizații globale PMI (Institul de Project Management), Florin Jianu - Președintele Consiliului Național al Întreprinderilor private Mici și Mijlocii, Dumitru Fornea - Membru în cadrul Comitetului Economic și Social European, reprezentanți ai Băncii Europeane de Investiții, Alexandru Potor - Presedintele Asociației

GAL-urilor, Dan Vlădescu - Președintele Autorității de Audit și Catalin Lungu - vicepresedintele asociatiei inginerilor din Romania, precum și alti reprezentanți ai instituțiilor de stat, implicate direct în acest proces.

 

Principalele teme dezbătute vor fi legate de propunerea legislativa de simplificare a mai multor acte normative, măsurile necesare ce trebuie adoptate de către autoritățile de management și ministerele care gestionează fonduri UE, surse complemenare de finanțare la nivel local și județean prin instrumente financiare, precum și o nouă abordare în finanțarea zonelor industriale și miniere în tranziție. Toate acestea au ca scop demararea Initiativei Cetățenești de adoptare a legislației pentru simplificare, precum și adoptarea Declarației pentru Simplificare de la Sibiu.

 

Având în vedere complexitatea subiectului, dar și diversitatea beneficiarilor, Consiliul Județean Sibiu lansează invitația, ca fiecare persoană interesată, cu experiență în accesarea fondurilor europene, să contribuie prin sugestii la simplificarea accesării fondurilor europene, printr-un formular online disponibil pe site ul Consiliului Județean Sibiu. De asemenea, pot fi transmise întrebări – click aici - care vor fi dezbătute alături de specialiști în cadrul Summitului pentru simplificarea accesării fondurilor europene din data de 28 iunie, la Sibiu. Informații suplimentare sunt disponibile pe site-ul instituției, www.cjsibiu.ro.

 

Foto: cjsibiu.ro

 

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest