Write a comment

Sunt aici în joc sentimente şi vedenii nealterate de nici un act al raţiunii şi de nici o cosmologie învăţată şi acceptată de-a gata.

Iată experienţe vii, cari leagă cerul de pământ, care fac o punte între viaţă şi moarte şi amestecă stihiile după o logică primară, căreia anevoie i te poţi sustrage, şi care mi se pare cu neputinţă în altă parte, decât în mediul înţeles şi trăit ca o „lume”, a satului. Fiecare sat se simte, în conştiinţa colectivă a fiilor săi, un fel de centru al lumii, cum optic fiecare om se plasează pe sine de asemeni în centrul lumii.” Așa spunea poetul Lucian Blaga în celebrul discurs de la Acdaemia Română, „Elogiu satului românesc”.

Și-așa-i și azi, la SADU. Și de-ți privi aceste fotografii, veți pune la inimă oamenii faini ai satului. Sunt aici câteva imagini de la sărbătoarea familiilor din sat care au împlinit jumătate de veac. Cu dragoste, cu respect, cu trudă și mai cu seamă cu neasemuita lumină din lăuntruntrul lor, cu acel „cântec al vârstelor” descifrat numai de ei, oamenii aceștia pentru care familia și stul sunte cele două jumătăți rotunde ale dragostei, ale împlinirii, ale traiului dus neaoș, cum îl țin ei, mărginenii!

Foto: Valentin Ivan

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest