Write a comment

 

Între timp, munca la Biserica Evanghelică din Cisnădie/Heltau avansează. Oamenii trudesc și lăcașul își continuă, așa cum se cade, ISTORIA…

 

Vechea tencuială este eliminată, lăsând suprafața suport (în general piatră) să își arate pe alocuri modificările făcute cu trecerea timpului.

Ridicată la începutul secolului al XIII-lea ca o bazilică romanică (Catolică până în secolul al XV-lea), biserica este transformată în a doua jumătate a secolului al XV-lea şi în prima jumătate a secolului al XVI-lea în stil gotic. Astfel, doar baza construcției mai păstrează astăzi vechile elemente romanice, după cum aflăm de la dl Claudiu Alexandru Ciucă.

* Prima atestare documentară este în anul 1349. În a doua jumătate a secolului al XV-lea și în prima jumătate a secolului al XVI-lea biserica a fost transformată în stil gotic. Pe locul absidei nordice se ridică sacristia. Absida de sud se desparte printr-un zid de restul bisericii, absida fiind transformată astfel în trezorerie. În ea s-a păstrat renumitul "Tezaur de la Cisnădie", care din anul 1915 se află la Muzeul Brukenthal din Sibiu.

 

Sursa fotografii: László-Zoran Kézdi, Pfarrer Evangheliche Kirchengemeinde A.B. Heltau

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest