Write a comment

EVERESTT

22 mai 2003 - 22 mai 2020. Vineri s-au împlinit 17 ani de la o excepţională realizare a sportului românesc: cucerirea celui mai înalt vârf al lumii, Everest 8848 m, într-o expediţie integral românească. Pe 21 mai, cinci alpinişti români plecau spre tabăra 3, cea de la 8.300 de metri, a doua zi urmând să atace vârful...


Patru dintre membrii expediţiei au reuşit să cucerească vârful, primii trei dintre ei fiind toţi salvamontişti.

Trebuie știut că PRIMUL care a atins vârful, pe 22 mai, la 8:10 ora locală (5:10 ora României), a fost Teodor Tulpan din cadrul formaţiei SALVAMONT Sibiu, apoi, la câteva ore au ajuns Lucian Bogdan – SALVAMONT Sibiu si Marius Gane – SALVAMONT Argeş. Al patrulea roman din expediţie care a atins vârful a fost gorjeanul Gheorghe Dijmărescu, unul dintre cei mai buni alpinişti din lume, cotat cu 9 ascensiuni consecutive pe Everest.

Demn de apreciat, de asemenea, la întoarcere, Teodor Tulpan a zburat cu parapanta, stabilind, la aceea dată, un record de zbor de pe Everest : cel mai lung zbor, 30 de minute.

Nu încape îndoială: Expediţia “Everest, pământ romanesc”, organizată excelent de către David Neacşu, prin rezultatele obţinute va rămâne scrisă cu litere de aur în istoria alpinismului românesc şi în analele mondiale, alături de marile performanţe realizate de puţinii, dar inimoşii alpinişti români.

Într-o perioadă în care ni se prezintă, ca mari performanțe, cucerirea celor mai banale vârfuri din Carpaţi sau a celor mai comerciale vârfuri din Europa este corect să ne amintim de adevăratele performanţe și de adevărații performeri ai sportului şi alpinismului românesc.

Felicitări tuturor celor care, de-a lungul timpului, chiar şi după uriaşele eforturi depuse în timpul ascensiunilor, au simţit româneşte şi au ridicat cu drag steagul României pe marile vârfuri ale lumii! EI SUNT ȘI RĂMÂN EXEMPLE DE CURAJ, DE PASIUNE, DAR ȘI MINUNATE LECȚII DE VIAȚĂ pentru noi toți!

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest