CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

EROIIIASTRA

În a 40-a zi de la Învierea Domnului se sărbătorește Înălțarea sau Ispasul, cum i se spune în popor. În prima imagine de mai jos observăm scena „Înălțarea Domnului”, pictură din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, bolta sud-vestică a naosului bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, sat Bezded, comuna Gârbou, județul Sălaj, monument funcțional din Muzeul ASTRA.

De Înălțarea Domnului sunt pomeniți și eroii. Ei nu sunt nu numai în cărți sau manuale... În scrisuri sau poze... Sunt ai noștri! Mulți am avut un erou în neam, bunic sau străbun, iar acela, dragul de el, a avut și ARE povestea lui! Poate că a mers la război nu de drag, dar ... și-a făcut datoria pentru țară! Și-a făcut datoria pentru noi și îl pomenim astăzi. Pe toți eroii îi pomenim, fiindcă merită!

DE COLECȚIE: Fotografia nrumărul 2 este una de epocă și face parte din colecția „Grafică Documentară”, moștenită de la Muzeul Asociațiunii. Este datată pe 3 mai 1942 și imortalizează doi soldați cavaleriști din Armata Română în Al Doilea Război Mondial. Faptul că sunt cavaleriști e indicat de prezența cizmelor, în loc de bocanci și a port-baionetei specifice. Militarii din imagine au fiecare câte o pușcă semi-automată de captură, sovietică, model SVT-40. În armata română s-a confecționat boneta între 1940-1941, când se reia producția capelei românești (boneta cu cozoroc).

În cea de-a treia poză este reliefată partea din spate a fotografiei cu cei doi militari și un mesajul scris de pe front pentru cineva drag.

Faceți-vă sărbătoare-n inimi cu tot ce e profund, luminat, românesc!

 

Sursa foto: Muzeul ASTRA

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest