Write a comment

comandamentul

Comandamentul Corpului Multinațional Sud-Est (MNC-SE) a fost declarat înființat joi, 23 iulie, în cadrul unei ceremonii militare organizate în prezența președintelui României, Klaus Iohannis, a ministrului apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și a șefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, la Centrul Național de Instruire Întrunită "Getica" din Cincu, județul Braşov.

În cadrul evenimentului s-a citit ordinul de împuternicire a generalulului-maior Cătălin Tomescu în funcția de comandant al MNC-SE.
După ceremonie, a avut loc etapa finală a Exercițiului cu termen scurt de notificare, cu participarea integrată a unor unități și mari unități aparținând Forțelor Terestre și Forțelor Aeriene Române.

Trebuie luat în seamă că Exercițiul special la care au participat aproximativ 1.000 de militari și peste 200 de mijloace tehnice, a avut ca scop perfecționarea procesului de integrare a capabilităților militare pentru executarea sincronizată a unor acțiuni militare complexe.

Prin acest eveniment major de instrucție s-a urmărit, totodată, verificarea stării de operativitate a structurilor din subordine care, la cinci zile de la notificare, fără parcurgerea etapelor de planificare obișnuite pentru organizarea unui exercițiu de acest nivel, au fost în măsură să demonstreze capacitatea de luptă în context interarme, multi-domeniu și întrunit.

 

*Din partea Sibiului, au participat Prefectul Județului, Mircea Crețu, președinta CJ Sibiu- daniela Cîmpean și primarul municipiului Sibiu- Astrid Fodor.

*Cele două activități s-au desfășurat cu respectarea măsurilor de protecție sanitară și distanțare socială.

 

* * *

Important de știut, Comandamentul de la Sibiu al MNC-SE, ca element al Structurii de Forțe a NATO, va asigura, la pace, coordonarea forțelor din cadrul prezenței aliate din regiune, monitorizarea evoluțiilor din mediul de securitate, precum și o mai bună integrare operațională a forțelor aliate și a forțelor unor parteneri strategici, la criză și conflict. În același timp, va constitui atât un element regional important în planificarea, coordonarea și conducerea activităților de instruire și evaluare în cadru aliat, cât și un factor esențial de descurajare a potențialelor amenințări.

Corpul Multinațional Sud-Est, alături de Brigada Multinațională Sud-Est de la Craiova și de Divizia Multinațională Sud-Est din București, reprezintă contribuția substanțială a României la consolidarea unei posturi de descurajare și apărare credibile a Alianței pe flancul estic.

 

Foto: Laurentiu Turoi

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest