Write a comment

APIATAMICA

Piața pictată de Heinrich Zutter în anul 1846 se numea în anul 1858 Schwarzenbergplatz // Piața Schwarzenberg.

Așa cum povestește domnul Günter Wolff, după moartea guvernatorului transilvaniei Karl (II) Philipp Borromäus Fürst zu Schwarzenberg magistratul orașului Sibiu a schimbat denumirea pieței din imagine în: Schwarzenbergplatz // Piața Schwarzenberg. Fürst zu Schwarzenberg (* 21 ianuarie 1802 la Viena; † 25 iunie 1858 la Viena) a fost guvernatorul Transilvaniei între 1851-1858.

A fost prima dată în istoria orașului ca o piață sau stradă să fie numită după o personalitate locală sau de rang internațional. Sibienii, înverșunați tradiționaliști, nu au acceptat această schimbare... așa că (după scurt timp) magistratul a fost nevoit să schimbe numele pieței în denumirea veche: Piața Mică!

În pictura realizată de Heinrich Zutter în anul 1846, se văd două case din Complexul de clădiri construite pe tunelul boltit din Piața Mică. Clădirile au fost ridicate la sfârșitul sec. al XV-lea(*) deasupra drumului care făcea legătura între Orașul de Jos și Orașul de Sus, prin prelungirea străzii Ocnei // Burgergasse.

La etajul clădirii din spatele fântânii cu pompă se afla Biserica Evanghelică Laubenkirche // Biserica Arcadelor.

Teebuie știut că numele bisericii se trage de la cuvântul german Laube, după denumirea spațiilor boltite (Lauben) de sub arcadele clădirilor din Piața Mică și Piața Mare. În aceste logii/galerii numite Laubengänge se aflau localuri comerciale, așa-numitele „bolți“.

În unele documente întregul tunel boltit apare sub denumirea Lügenbrücke. Complexul de clădiri a fost demolate de italieni în anul 1851, împreună cu vechiul pod de trecere Lügenbrücke // Podul Minciunilor!

(*) Emil Sigerus: Chronik der Stadt Hermannstadt 1100-1929: „1494 Die Schusterzunft erbaut auf der Lügenbrücke eine neue Zunftlaube” // Cronică orașului Sibiu 1100-1929: „1494 Breasla cizmarilor construiește un nou sediu pe Podul Minciunilor.”

 ISTORIE ȘI AMINTIRI DIN INIMA SIBIULUI!!!

 

 

sursa foto: Günter Wolff

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest