Write a comment

 APRUNC

O sculptură fascinantă și unică. În atenția turiștilor și… a „căutătorilor de comori (în cel mai profund sens)”: micuțul din spatele scutului, la baza amvonului (sec. XV).

Una dintre comorile Bisericii SFÂNTA MARGARETA din Mediaș.

*Trebuie știut că amvonul este o piesă de mobilier sau o construcție fixă, similară unui balcon aflat la oarecare la înălțime, caracteristic interioarelor bisericilor romano-catolice și protestante, având ca destinație aceea de tribună pentru rostirea predicilor din cadrul slujbelor religioase.

Așadar, cu atât mai mult, prezența acestui prunc sculptat… ca și când ar domi sau ar asculta liniștit slujba, induce un mesaj care… să meargă la inima oricui. Este absolut fascinant, liniștitor…

 

**În vechile biserici, amvonul era plasat în mijlocul navei. Avea dimensiuni mai mari și la el se putea ajunge pe două scări, una spre est și alta spre vest. Era folosit pentru cantori sau pentru cititorii Sfintei Scripturi. Mai târziu, în vremea lui Ioan Chrysostom, amvonul a fost amplasat în partea stângă a navei, fiind folosit numai de cler (preoți și diaconi) pentru citirea Evangheliei. Amvonul simbolizează piatra ce închidea mormântul lui Isus.

 

 

Foto: Paula Bejan/ Mediaș-Mediasch History News

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest