Write a comment

 AAAAAAAAAarthur

În imagine: Wilhelmine Soterius von Sachsenheim născută Gust (1863 - 18 octombrie 1925 Sibiu/ Hermennstadt) - soția cunoscutului medic și explorator sas Arthur Soterius von Sachsenheim.

Fotografia: pozitiv pe hârtie cu colodiu după un clișeu pe sticlă cu gelatino-bromură de argint, lipită pe carton, 167 x 107 mm (146 x 97 mm). A fost executată în atelierul lui Wilhelm Auerlich, Sibiu/ Hermannstadt/ Nagyszeben, în mai 1899 (Colecția Renascendis).

Fotografia a fost dăruită de pictorița Edith Jeanette Soterius von Sachsenheim, fiica cea mare a Wilhelminei, mătușii (?) sale Helene Therese Regine Herbert.

Dedicație și notații pe verso:
„Der lieben Helen Tante zur Errinerung an meine Mutter
Edith
K. 17. Okt. 1926

Wilhelmine v. Sachsenheim geb. Gust
Mai 1899, + 1925, 18. Okt.”
(Iubitei mătuși Helen, în amintirea mamei mele.)

 

Și-apoi… Uite cum, dintr-o fotografie de epocă aflăm… o întreagă istorie!

Casa de Soterius von Sachsenheim este o familie nobiliară săsească, originară din satul Stein (astăzi Dacia), din fosta diviziune administrativă săsească a Scaunului Rupea (Repser Stuhl).Printre membrii ei s-au numărat politicieni și funcționari din administrația de stat a Transilvaniei, precum și ofițeri de armată, cărturari, pastori și artiști.

Strămoșii familiei au emigrat în Evul Mediu din zona vestică a Germaniei actuale în sud-estul Transilvaniei, ca parte a grupului de coloniști germani (strămoșii sașilor) invitați de către regii maghiari să se așeze la granițele estice ale regatului. Numele inițial al familiei a fost Schöchter(t). În dialectul moselan-francon (baza dialectului german vorbit de către sași), Schöchtert înseamnă doniță de lemn pentru muls laptele, iar Schöchter este un dogar care face astfel de donițe.

Primul strămoș cunoscut, Valentinus Schöchtert (născut cca. 1554), a trăit în satul Ștena (astăzi Dacia-Brașov) și a fost fermier (land bauer). Fiul său Peter Schöchtert (născut cca. 1584) a trăit de asemenea în Ștena. În arborele genealogic păstrat de către familie, cuvintele scrise în dreptul său par a fi christinus scholarius ("cărturar creștin"). Acesta s-a căsătorit cu Martha Goldwein.

Deoarece în acele vremuri era la modă folosirea numelor latine, numele de familie a fost latinizat de la Schöchter(t) la Soterius (care e de asemenea similar cu cuvântul grecesc soter, "cel care salvează, izbăvește"). Fiul lui Peter Schöchtert a fost Petrus Soterius, născut în Ștena, în 1618. El a devenit un pastor luteran în Bodendorf (astăzi Bunești), primul dintr-o serie de trei generații de pastori din această familie. Petrus s-a căsătorit de două ori, prima dată cu Anna Thomae (1632-66) și a doua oară cu Barbara Kissling (1633-91), dintr-o veche familie săsească de judecători regali. În 1661, când a participat la o misiune diplomatică la tabăra otomană implicată în disputele pentru tron, conducătorul otoman Ali Pașa i-a oferit titlul de Principe al Transilvaniei, încercând astfel să câștige simpatiile sașilor. Petrus a refuzat oferta.

 

*Dr. med. Arthur Soterius von Sachsenheim s-a născut pe 31 iulie 1852, în Békéscsaba, unde la acel moment tatăl său Albert Conrad servea în armată. După ce a absolvit gimnaziul din Mediaș, Arthur a studiat medicina la Universitatea din Viena, cu rezidențe studențești la Graz, Berlin și Würzburg, primind diploma de doctor pentru practică medicală generală. S-a înrolat în 1881 în Viena ca să urmeze cursurile școlii medicale militare și a fost încorporat în armată în 1882 la spitalul garnizoanei din Triest. Aici a dezvoltat un interes pentru călătoriile pe mare și în februarie 1883 a abandonat serviciul militar, angajându-se ca medic pe una din navele companiei austro-ungare Lloyd. Astfel a vizitat zona Mediteranei și a mers de două ori în Brazilia. A călătorit de asemenea în zonele de coastă ale Mării Roșii, apoi în India, Sri Lanka, Indonezia și China.

După aproape doi ani de călătorii neîntrerupte, în martie 1885 Arthur se reîntoarce in Transilvania și devine medic în Marienburg (astăzi Feldioara). Aici se căsătorește cu Wilhelmina Gust, care naște trei fiice (printre ele,Edith Soterius von Sachsenheim). Din februarie 1889, se află în poziția de medic secund la Spitalul Franz Josef din Sibiu (în 1904 avea devină medic primar).

Arthur a donat Societății Ardelene pentru Științele Naturii o colecție de peste 100 de obiecte etnografice adunate din diverse părți ale lumii. Aceasta a fost una din colecțiile inițiale ale Muzeului de etnografie unversală "Franz Binder" deschis în 1933 la Sibiu, parte a Complexului Național Muzeal „ASTRA”.

 

 foto: Arhiva de Fotografie

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest