Write a comment

 ARBALETA

Arbaleta maxima. Pictură DE COLECȚIE pe altarul principal al bisericii Sf. Margareta din Mediaș, în scena Învierii, se află reprezentat acest soldat păzitor al Sfântului Mormânt.

 

Ceea ce-i oferă o notă cu totul particulară este arbaleta soldatului. Este cea mai complexă armă de acest tip, cunoscută de pe teritoriul României. Părțile ei metalice sunt remarcabile. Conțin și o manetă a unui sistem de încărcare/încordare, după forma cremalierei.

Ca întregul altar, piesa este datatată în deceniul 1480/1490.

Tezaur. De ieri către mâine…!

 

*Arbaleta este o armă din Evul Mediu constând dintr-un arc montat pe un suport, care servea la aruncat săgeți sau proiectile.

Primele arbalete personale au fost folosite în scop experimental de romani, dar abia în Evul Mediu arbaleta a avut un rol hotărâtor în Bătalia de la Hastings.

Spre deosebire de arcul cu săgeți clasic, ineficient în fața cavalerilor îmbrăcați în armură, arbaleta a fost o armă proiectată pentru a putea trage săgeți care să străpungă și cele mai groase armuri. Pentru aceasta, patul de lemn avea atașat un arc puternic din oțel. Armarea arbaletei nu era posibilă cu forța brațelor. De aceea, din a doua jumătate a secolului al XV-lea până în secolul al XVII-lea s-a utilizat așa-numita arbaletă cu cric. Trăgătorul întrebuința un cric separat de corpul arbaletei, care se monta numai pentru armare. Arcul era tras cu o cremalieră. Arbaleta cu cric are corpul mai scurt și mai gros.

Arbaleta a fost folosită de armatele occidentale până în jurul anului 1500, când a fost înlocuită de archebuză.

Săgeata folosită la tragerea cu arbaleta era mai scurtă și mai grea decât cea pentru arc și avea un vârf scurt și greu din oțel, proiectat pentru a penetra mai ușor armurile. Cavalerii medievali considerau că arbaleta este o armă infamă, deoarece orice iobag neexperimentat putea să ucidă într-o secundă, cu ajutorul ei, un cavaler care-și petrecuse tot timpul vieții perfecționându-și tehnicile de luptă. Deoarece arma a avut o faimă atât de rea în rândul cavalerilor, a fost anatemizată dePapa Ioncețiu al II-lea în cadrul celui de-al doilea Conciliu Ecumenic de la Lateran (1139).

 

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest