Write a comment

 KYOTOss

Kyoto, Japonia: 水路閣- „Suirokaku” .

Imaginile postate de unul dintre cititorii și prietenii SibiuNews din Țara Soarelui-Răsare, Kempei Okina, ne duc cu gândul, pe noi, sibienii, la… farmecul bolților și arhitectura de poveste a zidului ce unește turnurile de pe CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN SIBIU, Strada Cetății. Însă… zidul nostru e cu… oarece secole mai… bătrân ca această construcție din Japonia. Cum ar fi, însă, cele doup mărturii ale istoriei par, cumva… înfrățite și creează un ambient numai bun de contemplat și de… fotografiat!

 

 

În incintele templului Nanzenji există „Suirokaku” (o structură care amintește, vizibil de construcțiile medievale din Europa), care a fost creată pentru a atrage apa lacului Biwa în orașul Kyoto. A fost construită în 1890, a trecut prin incinta templului Nanzenji și a fost concepută ținând cont de peisajul din jur.

Apele Canalului Biwa joacă un rol important nu numai în transportul apei potabile, ci și în rol de cale navigabilă prin care pot trece navele. „Suirokaku” din Templul Nanzenji are un design impunător, cu digul arcuit din cărămidă și granit. Multe dintre clădirile de cărămidă pe scară largă construite în epoca Meiji au fost proiectate de străini, dar Suirokaku a fost proiectat și construit doar de japonezi.
Suirokaku este, peste timp, o atracție turistică populară în zona Templului Nanzenji și, în același timp, continuă să trimită apa lacului Biwa în orașul Kyoto (cale navigabilă activă).

Deși Suirokaku are design în stil occidental dar se amestecă armonios în peisajul Templului Nanzenji.

* Zidul de pe Strada Cetății din Sibiu: Porţiunea zidurilor de fortificaţie dintre turnurile Dulgherilor şi Olarilor a scăpat de  "sistematizarea" din sec. XIX. 
În prezent, zidul păstrează aspectul avut în a doua jumătate a secolului al XV-lea, când a fost refăcut din cărămidă şi prevăzut înspre interior cu ample arcade care susţin drumul de strajă. Acesta are un parapet din lemn şi acoperiş într-o apă susţinut de stâlpi din lemn.
În dreptul accesului în turnul Dulgherilor, spre interior, apare un fel de balcon, turnul fiind plasat în exteriorul zidului, având rol de flancare. Lăcaşurile de tragere ale zidului sunt adaptate archebuzelor, cele iniţiale, metereze pentru tir cu arcul fiind lărgite dar şi micşorate în înălţime.

 

Foto: Kempei Okina, wikipedia.org

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest