Write a comment

APASTU

Păstúrița de traistă, un obiect nelipsit din trusoul de la țară, extrem de util și folosit la toate ocaziile.

Ce era? Un prosop, șervet din bumbac şi/sau cânepă de dimensiuni diferite, uneori decorat doar cu câteva vărguțe colorate, alteori o adevărată probă de măiestrie, cu care se înveleau bucatele atunci când erau luate "la pachet", ori când se acoperea un coş, ori se învelea pâinea (pâinea se păstra învelită în acel şervet - neapărat din cânepă - fiindcă acea fibră avea proprietăți care păstrau pâinea în stare bună mult timp), se așeza în loc de față de masă și se așezau pe el bucatele la câmp, la cosit de fân, la pădure etc.

Fiind din fibre naturale, bumbac si/sau cânepă, iar motivele făcute cu fir vopsit cu coloranți naturali care nu lasă reziduuri toxice, prosopul proteja alimentele, se spăla ușor și nu păstra petele după spălare și, extrem de important, era un ambalaj refolosibil, care nu polua.

Chiar dacă era vorba doar de mâncarea pentru prânzul de la sapă sau secerat, păstúra de traistă era... mândria stăpânei și la câmp. Unele erau atât de delicate și frumos ornamentate, încât parcă îți era milă să învelești slănină și pâine în ele. Și totusi, așa și erau folosite.

De aceea nu erau câmpurile și drumurile pline de ambalaje aruncate”.

Împărtășite cu har de buna păstrătoare de tradiții- doamna Grancea Maria, directorul Bibliotecii din Avrig.

Ce bine, ce frumos… că încă-s oameni faini care țin vii toate comorile satului!

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest