Write a comment

MIHAI

Un rege-copil, trecut prin școala de tehnică aviatică, la Mediaș. A fost odată…

O fotografie impresionantă, cu un copil a cărui… domnie viitoare avea să înrîurească destinului unui neam.

REGELE MIHAI!

 

***„Examenul pentru absolvirea cursului primar l‑a susţinut la 25 iunie 1932, la Palatul Regal din Calea Victoriei, în prezenţa Regelui Carol al II‑lea. Comisia de examinare, prezidată de ministrul instrucţiunii publice, Dimitrie Gusti, i‑a mai reunit pe Nicolae Saxu, C. Ionescu, directorul Şcolii Primare din Sinaia, şi colonelul Nicolae M. Condiescu. Ca toţi viitorii liceeni, Principel Moştenitor a susţinut şi un examen de admitere în liceu, la 20 septembrie 1932, în faţa unei comisii speciale prezi‑ date de Dimitrie Gusti, ministrul instrucţiunii publice.

Profund legat de mama lui, Principele Mihai a căutat s‑o consoleze încă din primele zile ale restauraţiei carliste: „Am venit doar ca să văd dacă nu plângi iar”, îi spusese mamei sale, apărând la uşa camerei Reginei într‑o pauză din timpul lecţiilor. În toamnă, vizita pe care Principele Mihai o face mamei lui a fost întreruptă prematur dintr‑un capriciu al Regelui Carol al II‑lea.3 Temeinica pre‑ gătire teoretică pe care Principele Mihai a primit‑o în cadrul şcolii regale create de Regele Carol al II‑lea, într‑un anturaj bine ales, a putut cu greu suplini lipsa figurii materne. „Am avut tată când aveam mai mare nevoie de mamă şi am avut mamă atunci când aveam nevoie de tată”, a observat peste ani Regele Mihai I. Pentru pregătirea succesorului său, Regele Carol al II‑lea a dispus înscrierea sa, ca elev extern (onorific), la Liceul Militar „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu, în 22 octombrie 1930, şi Şcoala Tehnică a Aeronauticii de la Mediaş , în 20 iulie 1931.

Temeinica sa pregătire teore‑ tică o va căpăta, însă, în cadrul şcolii regale în care se vor aplica cele mai originale idei pedagogice ale secolului XX, inaugurată la 24 octombrie 1932 la Sinaia. („La Școală cu Regele Mihai” (Tudor Vișan-Miu) - www.edituracorint.ro)

 

 

Sursa foto: Mediaș-Mediasch History News

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest