Write a comment

CASAM

Casa Toppeltin, o clădire în care dăinuie, în ciuda veacurilor, istoria, cultura amintirile...

Așa cum aflăm de pe pagina Mediaș-Tradiții, istorie și gastronomie, renumele acestei case se datorează, în primul rând, personalităţii lui Laurențius Toppeltinus, un erudit sas, născut la Mediaş în anul 1641, care şi-a desăvârşit studiile la prestigioasele Universităţi europene din Padova, Altdorf şi Roma, unde a susţinut numeroase conferinţe ştiinţifice de popularizare a istoriei transilvane, îndeosebi a saşilor şi românilor. Printre multe alte lucrări scrise de Toppeltinus amintim lucrarea sa celebră: „Origines et Occasus Transylvanorum“ care rămâne principala sa operă.

Casa Toppeltin se găseşte pe vechea şi celebra stradă Forkesch (actuala Nicolae Iorga) şi este aproape imposibil să treacă neobservată deoarece este o clădire impunătoare, ridicată în stil neoclasic, cu o faţadă impresionantă, construită în secolul al XVIII-lea, dar cu renovări în a doua jumătate a secolului al XIX-lea care păstrează aspectul actual al casei. Decorurile utilizate sunt compuse din ancadramente şi pervaze în relief, la care se adaugă câte un fronton triunghiular situat în partea superioară a ferestrelor laterale de la etaj.

Din păcate… are destule… răni și, considerăm noi, că această clădire din inima orașului merită RESPECT, MERITĂ NEUITARE, MERITĂ… SĂ-ȘI ȚINĂ VIAȚA LA VERTICAL, SĂ_ĂI POATĂ SPUNE POVESTEA ÎNCĂ MULTOR GENERAȚII...

 

 

sursa foto: Mediaș - Tradiții, istorie și gastronomie

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest