Write a comment

Turnuspart

Istoria este cea dintâi carte a unei nații”… spunea, oarecând, Nicolae Bălcescu.

În fața istoriei, stai drept sau în genunchi, niciodată tolănit într-o rână” (Valeriu Butculescu).

 

“Publicarea parţială a registrelor de socoteli ale oraşului Sibiu şi ale Naţiunii Săseşti a scos la lumină pretioase informaţii despre activitatea unui şantier de construcţii ce are ca obiectiv ridicarea unui nou turn, despre preţurile materialelor de constructie, ale alimentelor, transporturilor, fortei de munca folosite . Sumele plătite se referă fie la activitatea unor echipe, fie la activitatea unor meşteri. În septembrie, aproape de terminarea lucrărilor, echipa care a lucrat la acoperiş primeşte 6 florini . Pietrarul Hans a fost mai bine plătit - 6,5 florini pentru că a lucrat cu cinci ajutoare timp de şase zile .

Cei mai importanţi zidari care au lucrat la noul turn au fost Augustinus care este recompensat cu suma de 51,25 florini şi Hans Pflegel care a primit la sfarsit_ lucrului suma de 54,20 florini .Impreună cu zidarii şi pietrarii, la ridicarea şi amenajarea turnului, au contribuit alte categorii de mesteri: lacatuşul Jacob care a confecţionat un steag, fierarul şi strungarul care au pus geamurile ; un sobar primeşte 75 denari . Din registrul de socoteli aflăm despre activitatea a doi tamplari: Achacius şi Johannes cel Tanar. Au fost plătiţi separat cei care au mers după piatră de var . În jurul şantierului a fost organizată o tabara unde au lucrat un pastor , bucatari, bucatarese, cu ajutoarele lor . Ultimii preparau alimentele aduse şi din Ţara Românească (peşte, slanina, branza, unt), legume proaspete (ceapa, usturoi, mazare, varza) şi conservate (varza) . Pentru pregatirea alimentelor, in mai multe randuri s-a cumpărat otet si ulei iar pentru fiertul si servirea mancarii, vase din lut. Sume mari au fost cheltuite pentru plata şi transportul vinului adus de la Sibiu. Painea a fost coaptă în apropiere , adusă din localitaii mai îndepărtate sau coapta în tabara proprie o saptamana . Alte transporturi de vin, alimente, scanduri s-au făcut ocazional. Cel mai harnic carutas a fost Care Mate care a primit 47,30 florini. Lucrarile de construcţie au fost inspectate de înalţii funcţionari ai magistratului sibian. Lor li se plăteşte transportul, diurna şi, într-un caz, costul piperului si sofranului folosit . Din registrul de socoteli aflăm ce unelte au fost confecţionate şi folosite de mesteri: sapaligi pentru piatră moale sau pentru mestecat mortarul , funie, maiuri , ciocane pentru pietrari , roabe , pene pentru despicat , plasa , razatoare , carucioare .Pentru construcţia turnului au fost plătite materiale de construcţii (scanduri, lati, caramizi, tigle) aduse din Talmacel , Boita sau din alte părţi, neprecizate . Estimarea sumei necesare pentru construcţia noului turn este dificila din cauza unor insemnări incomplete în registru. Suma înregistrată se ridică la 468 florini, mai puţin decat echivalentul scutirii pe trei ani a plăţii impozitului Sfântului Martin, fără a lua în considerare cheltuielile pentru echipare. În octombrie 1503 se părea că Universitatea Sasească nu făcuse o afacere proasta. Registrul de socoteli ilustrează minuţiozitatea şi complexitatea şantierului condus de cei doi pârcălabi, Andreas şi Paul, des inspectat de funcţionarii magistratului. Fortificaţia a fost ridicată în lunile de vară ale anului 1503, astfel că ultimele sume de bani, puţine la număr, au fost achitate în noiembrie. Activitatea pe şantier, potrivit însemnărilor din registru, a fost concentrată în iulie-august, în fapt lunile când se poate lucra în defileul Oltului în condiţii normale.”

Surse:

BULETINUL COMISIEI NAŢIONALE A MONUMENTELOR, ANSAMBLURILOR ŞI SITURILOR ISTORICE Nr. 1-4/1999 PETRE MUNTEANU-BEŞLIU , Fortificaţiile medievale de la Tălmaciu şi Turnul Spart, Raport arheologic preliminar pagina 47.

Rechnungen aus dem Archiv der Stadt Hermannstadt und der Sächsischen Nation, in Quellen zur Geschichte Siebenbürgens aus Săchsischen Archiven, I, Sibiu. 1880, p. 361-393. Registrul care cuprinde aceste cheltuieli este intitulat ,Landgeschaft.

Mulțumiri dlui Eugen Gellért pentru punerea în lumină a acestor prețioase informații.

 

 

 

 

sursa foto: Eugen Gellért 

 

 

 

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest