Write a comment

 APLUTE

Plute la Boiţa, pe Olt – fotografie de Emil Fischer

Oltule, măria ta”: Oltul care trece pe lângă Boita a fost important pentru transport, mai ales când nu exista cale ferată, iar circulaţia pe drum era dificilă. Oltul, parte din sufletul satelor ce le străbate, legendar și-atât de plin de pitoresc...

„Austriecii au manifestat interes pentru transportul mărfurilor pe Olt, mai ales pentru transporturile militare. În anul 1788, în timpul războiului austro-ruso-turc, austriecii au navigat pe Olt cu bastimente de mare capacitate pe care transportau militari, material de război şi mărfuri. În acel an s-au efectuat 38 de transporturi între Boiţa şi Slatina cu 40 de ambarcaţiuni mari şi mici, cu care trupele imperiale au fost transportate în Oltenia ocupată. Meşterii locali au construit în timpul războiului din 1787-1792 numeroase vase pentru navigaţia pe Olt în folosul austriecilor. Unele din aceste vase aveau 14 metri, altele 18 metri. După anul 1800 s-a reluat navigaţia pe Olt, iar Boiţa a devenit un loc important pentru încărcarea mărfurilor.

În anul 1837, la Sibiu s-a înfiinţat societatea de navigaţie, totodată companie de comerţ şi care a reluat transportul pe râu. De la Boiţa au pornit mai multe transporturi în anii 1837 şi 1839, spre Rm. Vâlcea, Slatina şi Turnu Măgurele. Se transportau produse din fier provenite de la Hunedoara, postav, pânză, articole de cizmărie sau lăcătuţerie provenite din oraşele transilvane, precum Sighişoara sau Cisnădie. La coborârea pe Olt, navele erau conduse de cârmaci şi corăbieri români, iar la întoarcere, în amonte, erau trase la edec. Transportul a funcţionat până în anul 1848, când s-a sistat.

EDEC Din turcă yedek odgon lung cu care se lega de catarg sau de babalele din proră o ambarcație sau o navă pentru a fi remorcată de pe mal împotriva curentului unui curs de apă”.

(Sursa CIVILIZAŢIA APEI ÎN MĂRGINIMEA SIBIULUI)

 

sursa foto: Eugen Gellért

 

 

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest