Write a comment

 000000CALFE

Calfele călătoare sunt la Sibiu! După tradiție. Atelierele lor stradale par un decor de film… Și totuși… Sunt AICI! Să ducă tradiția mai departe, să facă din meșeșug poveste și, de ce nu… lecție!
Stai o țâră, privești și lucrul lor te cucerește.

În unele părți ale Europei, precum Germania din Evul Mediu târziu,călătoria calfei(Wandergeselle) dintr-un oraș în altul pentru a câștiga experiență, lucrând în diferite ateliere, reprezenta o parte importantă a formării unui meșter aspirant; era înțeleasă, asumată ca o necesară… călătorie inițiatică, proces care a modelat… generații!

Tâmplarii și ceilalți meseriași din țările vorbitoare de limba germană și-au păstrat tradiția calfelor călătoare chiar și astăzi, dar numai câteva bresle încă o mai practică. În Franța, cafele care călătoreau erau cunoscute sub numele de compagnons.

*În sistemele moderne de ucenicie, o calfă posedă un certificat profesional care atestă finalizarea unei perioade de ucenicie. În multe țări, el este cel mai înalt rang formal, deoarece rangul de meșter a fost eliminat, și meseriașii de acest rang pot efectua toate activitățile meșteșugărești, să-i supravegheze pe ucenici și să-și deschidă afaceri proprii.

În Germania, cu toate acestea, meșterii meșteșugari, după finalizarea stagiilor de ucenicie, sunt obligați să urmeze cursuri part-time care durează între trei și patru ani sau cursuri full-time care durează un an.

 

 

foto: Adela Dadu

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest