Write a comment

BARAJ GURARA

Trebuie să aflați că lucrările de amenajare a Acumulării Gura Râului s-au desfășurat în perioada 1973 - 1979 și au vizat construcția unui baraj frontal lat de 330 de metri și cu o înălțime de 73,5 metri. Lacul de acumulare are o suprafață de 65 de hectare.

Volumul de apă înmagazinat este de 15,5 milioane mc.

Demn de știut, proiectul a fost realizat de Institutul de Studii și Proiectări Hidrotehnice București, în timp ce constructori au fost Trustul Construcții Hidrotehnice ”Porțile de Fier”, ”Energomontaj” București și Grupul Șantiere ”Oltenia – Ardeal – lot Lotru”. Echipamentul hidromecanic a fost furnizat de Uzinele Reșița.

Totodată, pentru transportul apei la Uzina ”Dumbrava”, a fost realizată o nouă aducțiune lungă de 15 km, cu un diametru de 1.000 mm, care a fost pusă în funcțiune în 1975.

Se știe că punerea sub sarcină a barajului a început cu 5 noiembrie 1979, volumul maxim de rețenție fiind atins în iulie 1981.

Potrivit reprezentanților Apa Canal S.A. Sibiu, rolul Acumulării de la Gura Râului este multiplu, începând de la atenuarea viiturilor provenind de pe versanți, care se descarcă în Cibin, la producerea de energie electrică pentru localitățile din zonă și, în special, de a asigura Uzinei ”Dumbrava” un debit de până la 1.440 litri / secundă.

 

Sursa foto: Apa Canal S.A. Sibiu

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest