Write a comment

 BOBELLL

Să fie basm, istorie or... Doamne, ce pictură stând la sfat cu un alt veac...

Strada Turnului şi biserica Evanghelică

Pictor: Johann Böbel

A fost unul dintre ultimii maeștrii- în cel mai nobil sens, ai breslei brutarilor din Sibiu. S-a născut la Sibiu în 1824, unde a și studiat. De tânăr a intrat în ucenicie urcând în ierarhia breslei sibiene. Odată ajuns în ierarhia superioară a organizației va intra în corpul Centumvirilor Sibiului. A fost ales în repetate rânduri staroste al breslei brutarilor și astfel a fost permanent membru al Sfatului Orașului.
După retragerea sa, își va intensifica munca artistică și de cercetare. Rămâne important pentru Sibiu prin lucrarea sa, ce ne redă și astăzi vechiul aspect al cetății. Un adept al menținerii fortificațiilor și a urmelor medievale ale Sibiului, a fost convins de necesitatea realizării unor hărți și a unor planșe care odată realizate să devină un document al vechiului aspect al Sibiului.
Un artist în toată putereacuvântului și… un OMAL CETĂȚII, Johann Böbel a realizat șase planuri topografice și 21 de acuarele ale tuturor bastioanelor și porților dar și a altor monumente ce astăzi sunt dispărute în marea lor majoritate.
Ele astăzi sunt printre cele mai cunoscute imagini de arhivă ale Sibiului. Efortul lui a fost acela de a realiza o imagine a vechilor fortificații ale cetății, chiar dacă în momentul realizării volumului erau demult demolate.
A murit la Sibiu, în 1887.

 

sursa foto: Sibiu - Atracții Turistice

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest