Write a comment

Elisabeta

S-a întâmplat în 17 decembrie1843, 17/29: S-a născut (la Neuwied/Germania) Regina Elisabeta (cunoscută sub pseudonimul literar Carmen Sylva), prima regină a României, soţia regelui Carol I; membră de onoare a Academiei Române 1881 (d. 1916).

Elisabeta era fiica lui Hermann, prinţ de Wied.

S-a născut în castelul Monrepos din Neuwied, astăzi în unul din cele 16 state federale ale Germaniei, Renania-Palatinat, pe Rin şi a murit pe data de 18 februarie / 2 martie 1916 în Bucureşti

 

Volumul "Versuri alese" (Editura Eminescu,1998), semnat Carmen Sylva, dă naşterea la 29.XII.1843 (stilul nou), iar moartea la 2.III.1916.

Elisabeta-Paulina-Otilia-Luisa (1843-1916), Prinţesă de Neuwied şi prima Regină a României, a demonstrat încă din primii ani de viaţă înzestrare intelectuală deosebită şi un suflet de artist. Sub atenta îndrumare a tatălui, Principele Hermann de Wied, gânditor, om de ştiinţă şi artist deopotrivă, viitoarea suverană s-a bucurat de beneficiile spirituale ale unei culturi de excepţie.

Până în 1869, anul căsătoriei cu Principele Carol, îşi împarte existenţa între studiu şi acţiuni caritabile, sub privirea exigentă a mamei sale, Maria de Nassau. Studiază astfel, limbile clasice, literatura franceză şi engleză, filosofia, istoria, gramatica şi dovedeşte un talent ieşit din comun în asimilarea limbilor străine: italiana, franceza, engleza, suedeza şi rusa. În paralel, primeşte lecţii de pian de la Clara Schumann şi Arthur Rubinstein, deprinde desenul, acuarela şi pictura, studiază orga şi clavecinul. Îşi desăvârşeşte cultura urmând cursuri strălucite de filosofie la Universităţi prestigioase, precum Budapesta şi Heidelberg şi talentul, aprofundând pictura la Academia de Belle Arte din Berlin.

Întâia regină a României, soţia lui Carol I Hohenzollern-Sigmaringen, primul rege român din renumita dinastie germană Hohenzollern, a fost o patroană a artelor, fondatoare a unor instituţii caritabile, poetă, eseistă şi scriitoare. Maiestatea Sa este, de asemenea, cunoscută sub numele de Principesa Elisabeth von Wied.

Ca patroană a artelor, adoptase, deloc întâmplător, pseudonimul Carmen Sylva („Cântecul pădurii”), şi ca fondatoare de instituţii caritabile a fost supranumită de oamenii din popor „Mama răniţilor”. S-a născut în castelul Monrepos din Neuwied, astăzi în unul din cele 16 state federale ale Germaniei, Renania-Palatinat, pe Rin şi a murit pe data de 18 februarie / 2 martie 1916 în Bucureşti.

 

În 1869, Principesa Elisabeta de Wied se căsătoreşte cu Domnitorul Carol I al României, devenind astfel, în 1881, prima regină a României în urma recunoaşterii ţării drept regat atât de Poarta Otomană cât şi de marile Puteri Europene după Războiul de Independenţă a României de la 1877.

Mormântul Maiestăţii Sale se găseşte la Mănăstirea Argeş, unde sunt îngropaţi toţi Regii şi Reginele României.

 

 

 foto: Facebook

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest