Write a comment

PM

Parlamentul ungar şi-a început, marţi, activitatea prin omagierea izbucnirii revoltei populare din Timişoara care, în 1989, a dus la căderea dictaturii lui Ceauşescu, conform MTI.

János Latorcai, politician Fidesz, vicepreşedintele Parlamentului Ungar, a amintit în cadrul somlemnității, că sute de cetăţeni maghiari şi români, iubitori de libertate, au încercat să împiedice evacuarea pastorului reformat László Tőkés, iar atunci când acest lucru a eşuat, protestul s-a extins într-o demonstraţie în masă care a dus la căderea regimului comunist.

 Pralamentari d ela Budapesta au ținut un moment d ereculegere în memoria Eroilor Timișoarei.

Bun. Dincolo de absolut orice posibile interpretări (nelalocul lor), este cazul să spunem„Jos pălăria” în fața gestului parlamentarilor maghiari care au găsit de cuviință să omagieze memoria cumplitului de cembrie 1989 de la Timișoara, vorbind nu doar de pastorul Tőkés, ci de implicareași sacrificiile miilor de timișoreni care, iată, cu prețul vieții lor ne-au deschis nouă tuturor drum către libertate. Așadar, „fără dor și poate”, un gest onorabil, un gest demn de apreciat din partea Parlamentului de la Budapesta.

Potrivit newstandard.news, prezent la Timișoara, László Tőkés a reamintit că în Decembrie 1989, zeci de minorități au participat la proteste și că reconcilierea româno-maghiară a început încă de atunci.

Memoria acelor vremuri reține că în seara de sâmbătă 16 decembrie, cei bătuți s-au reîntors. Câteva mii de bănățeni s-au adunat și datorită ideii lansate de Ion Monoran, poetul rebel al Timișoarei, de a opri tramvaiele. Dan Zăgănescu, fiul unui celebru profesor de la Politehnică, a fost primul care a strigat „Jos comunismul!”. Așa a început „iadul” care avea să aducă libetate pentru Timișoara și… apoi pentru noi toți!

 

sursa foto: newstandard.news

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest