Write a comment

XXXxaxxa

„Acum 31 de ani la Cisnădie, în seara zilei de 21 decembrie 1989, un grup format inițial din muncitori ai uzinelor textile, au organizat o manifestare de strada pe traseul uzine-centru, manifestarea inițial pașnică, a degenerat ulterior în acțiuni violente.

Primărița orașului de arunci, Silvia Ciubotaru, refuză predarea tuturor drapelelor, cărților, tablourilor și a altor materiale de propaganda comunistă, aflate pe inventarul Consiliului Popular… populația demonstrantă, incendiază sediul Primăriei și se îndreaptă spre sediul Miliției, doborând porțile de fier ale instituției cu ajutorul unui tractor. Milițienii aflați în sediu încearcă respingerea atacului prin deschiderea focului, după care, neputând să-i potolească pe demonstranți, părăsesc clădirea prin spate și se refugiază la unitatea militară „din pădure”. Deși milițienii susțin că au tras doar foc de avertisment și la picioare, se înregistrează doi morți și zece răniți. Intre timp incendiul pornit inițial la clădirea Consiliului Popular se extinde și la clădirile învecinate, intervenția companiei de pompieri civili din Cisnădie fiind zădărnicită prin tăierea furtunurilor și amenințare.

Mai multe puncte comerciale au avut vitrinele sparte sau chiar au fost vandalizate(Loto-Prono, Librăria Centrală, Mag. Antilopa, Fileta etc…). Inițial a fost spartă doar vitrina librăriei centrale, ce afișa materiale de propaganda, cărțile fiind arse în fata acesteia pe asfalt…

Au fost devastate de asemenea locuințele directorului Uzinelor și a primăriței orașului din localitate, au fost incendiate autoturismele directorului Uzinelor și miliției… manifestările au continuat și în zilele următoare…”

Povestite de dl Claudiu Alexandru Ciucă.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest