Write a comment

FUJI

Știați că... peste 70% din teritoriul Japoniei este acoperit de munți , această țară fiind o destinație ideală pentru pasionații de drumeții și alpinism?

Între toți munții Japoniei, spectaculosul Fuji are un statut special. Are altitudinea maximă de 3.776 de metri și arată ca un singur munte, dar el este, de fapt, format din 3 vulcani separați. La bază este Komitake, urmat de Kofuji, la mijloc, și în cele din urmă de Fuji, în partea de sus. Vulcanul Fuji este cel mai tânăr dintre cei 3. În ciuda faptului că este un vulcan activ, Muntele Fuji nu a mai erupt din 1707, când vulcanul a „scuipat” lavă și cenușă timp de 2 săptămâni. Erupția a acoperit orașul Tokyo cu cenușă și a format un nou crater în partea de sud-est a muntelui.

Muntele Fuji este atât de mare, încât în zilele senine poate fi văzut din Tokyo și din Yokohama, orașe aflate la 139, respectiv 120 de km depărtare.

Vulcanul Fuji, având un crater secundar cu un diametru de 600 de metri și conținând trei focare: Komitake, Ko-Fuji și Shin-Fuji, se găsește situat pe linia de fractură cunoscută sub denumirea de Cercul de Foc al Pacificului, la limita dintre trei plăci tectonice: placa euro-asiatică, placa Ohotsk și placa Filipinelor. Este considerat ca un vulcan activ cu o probabilitate redusă de erupție.

Cercetătorii vulcanologi și geologi consideră că vulcanul a trecut prin patru faze în evoluția sa:

  • Sen-komitake: un strat de andezit situat în adâncul muntelui;
  • Komitake Fuji: stratul următor, din bazalt, în vechime de mai multe sute de mii de ani;
  • Vechiul Fuji: vechi de cca 100.000 de ani;
  • Noul Fuji: ultimul strat de roci, luând naștere înainte cu circa 10.000 de ani.

 

Este unul dintre cei 3 munți sacri ai Japoniei, împreună cu Muntele Haku și Muntele Tate, considerat sacru de către adepții religiei șintoiste încă din secolul al VII-lea. De aceea, pe munte se află numeroase altare șintoiste.

Vârful muntelui (de la 3.250 de metri în sus) este proprietate privată. Acest segment aparține altarului șintoist Fujisan Hongu Sengen-taisha. Inițial, întregul munte îi aparținea lui Ieyasu Tokugawa (popularizat prin romanul „Shogun”, de James Clavell), primul shogun din shogunatul Tokugawa. În 1606, acesta a donat vârful altarului, care a deținut dreptul de proprietate până în perioada Meiji (1868-1912), când împăratul a fost reinstaurat ca lider suprem al Japoniei.

În această perioadă, guvernul a preluat controlul asupra altarului de pe Muntele Fuji, transformându-l în teren public. Situația s-a schimbat în 1949, când a fost adoptată noua constituție japoneză, care a separat biserica de stat.

Toate pământurile confiscate de guvernul Meiji au fost retrocedate. Cu excepția Muntelui Fuji. După un lung proces, în 1974 instanța a decis că vârful Muntelui Fuji aparține altarului. Terenul a revenit în proprietatea lăcașului de cult abia în 2004.

Fiind vorba de un loc sacru, urcarea pe Muntele Fuji era considerată o practică religioasă. De aceea, până în 1868, femeilor le era interzis să urce pe munte.

Cu toate acestea, există izvoare istorice care arată că o femeie a reușit să escaladeze muntele înainte ca interdicția să fie ridicată. Este vorba despre Lady Fanny Parkes, care ar fi reușit să atingă vârful în 1867.

Prima persoană care a urcat pe munte, în anul 663, a fost un călugă,r iar prima persoană din afara Japoniei care a escaladat Muntele Fuji a fost diplomatul britanic John Rutherford Alcock, în septembrie 1860.

Juji Mountain Guides: Cei care vor să escaladeze muntele au o „fereastră” de timp foarte scurtă. Sezonul de escaladă începe în luna iulie și se încheie în ultima săptămână a lunii august. În acest interval, zăpada este absentă, iar vremea este blândă. Muntele Fuji este cel mai escaladat munte din lume : anual, 300.000 de oameni încearcă să ajungă în vârf.

De-a lungul traseelor au fost instalate puncte în care alpiniștii se pot odihni și de unde se pot aproviziona. De-a lungul istoriei, cultura războinică a Japoniei a prosperat în zona acestui munte, Fuji fiind folosit ca zonă de antrenament pentru samurai. Mai târziu, în zonă au fost stabilite inclusiv tabere militare japoneze.

Se spune că cea mai bună metodă de a te bucura de frumusețea Muntelui Fuji este să vizitezi zona celor 5 lacuri Fuji (Fujigoko), care arată superb primăvara și care se află la baza muntelui, sau să te relaxezi în stațiunea geotermală din apropiere.

Lingviștii cred că numele este derivat din limba yamato și înseamnă „Fuchi”, numele zeiței budiste a focului.

*Cel mai faimos artist care a facut o serie de vederi ale muntelui Fuji, ce poarta numele de “36 de viziuni ale Muntelui Fuji” (cu toate ca in total sunt mai multe: 46) a fost Katsushika Hokusai (1760-1849). Printre alti faimosi artisti, care au acordat un interes ridicat muntelui Fuji se numara si Ando Hiroshige (1797-1858), Ito Shinsui (1888-1972), Kishio Koizumi (1839-1945) sau modernul Paul Binnie.

Fuji2

Tablourile ce surprindeau imaginea acestui sacru munte au fost dintotdeauna cautate, cu exceptia perioadei Meiji, cand un accent atat in viata de zi cu zi, cat si in arta s-a pus un accent ridicat pe modernizare, industrializare. Surprinzator ca, in aceasta perioada, artistii conservatori au fost pusi in fundal, iar cei care pictau peisaje ale zonelor industrializate au avut un enorm succes.

*Foto 2- o vedere moderna a muntelui Fuji pictat de Goto Tsuruta in 1926.

 

 

 

Foto: Știai că?/Facebook

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest