Write a comment

4j

După o tradiție veche de la 1895, în cea de-a patra zi de Crăciun, cete de juni din Mărginime își dau întâlnire în orașul Săliște din județul Sibiu. Sărbătoarea stă întotdeauna sub semnul portului, cântecului și jocului tradițional, sub semnul satului și al bucuriei de a duce mai departe datina.

Evenimentul debutează la Biserica Mare din Săliște, acolo unde juni și junese asistă ca într-un ritual nealterat, la slujbă. Apoi, la orele amiezii, tinerii dau ghiers paradei portului popular, în drum către locul anume numit Piața Junilor, locul tradițional de întâlnire a cetelor.

După obicei, sunt întâmpinați cu toții de oficialități și de judele cetei din Săliște care i-a invitat pe ceilați juzi să rostească tradiționalele urări de sărbători și să prezinte jocul cetei. Răspund invitației cetele din Sibiel, Jina, Rod, Gura Râului, Orlat, Sadu, Râu Sadului, Miercurea Sibiului, Rășinari, Poiana Sibiului, Alămor, Galeșu de Argeș, Vaideeni (în 2014, în premieră, au venit și din Poiana Sărată, localitate aflată la granița dintre Transilvania și Moldova, prin a cărei vamă mărginenii de odinioară treceau cu turmele și unde mulți dintre ei s-au și stabilit).

Și pentru că Întâlnirea cetelor de juni sau Întâlnirea jocurilor a fost și este și privită și ca o competiție a dansurilor, fiecare ceată prezintă jocurile specifice localității, Piața Junilor răsunând în ritmuri de jiană, hațegană, învârtită și în dansul călușerilor. Totul se revarsă, însă, și într-un emoționant spectacol al straielor străbune, purtate cu onoare de junii de acum.

Sărbătoarea Junilor se încheieîntrotdeauna cu Hora Unirii.

Organizatorii evenimentului sunt Primăria Oraşului Sălişte şi Consiliul Local al Oraşului Sălişte.

Potrivit specialiștilor Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii Sibiu”, impresionantul obicei datează din 1895, pe atunci întâlnindu-se la joc doar cetele locului, cetele comercianţilor şi cele ale ciobanilor.

Trebuie știut, însă că au existat şi întreruperi, în anii Primului Război Mondial şi din timpul celui de-al Doilea Război Mondial până în 1968.

 

Astăzi, manifestarea, una de amploare și cu semnificații profunde, reuneşte tineri din Mărginime dar şi cete din judeţe precum Vâlcea şi Argeş, adică din locuri în care mărginenii s-au pripăşit prin transhumanță, păstrânu-și, însă, tradițiile și caracterul.

În 2013, colindatul de ceată bărbătească din România și Republica Moldova a fost inclus de UNESCO pe Lista patrimoniului imaterial mondial, iar Gura Râului s-a numărat printre cele 14 localităţi menţionate în documentaţia depusă de România ca fiind reprezentative pentru practicarea acestui tip de colindat.

Momente. Clipe în care Mărginimea, în plinul frumosului său îndătinat, strălucește și grăiește țării și oricui despre oamenii săi minunați, despre dăruirea și lecția păstrării moștenirii din străbuni, despre autenticitate și despre graiul îndumnezeit al jocului tradițional.

 

 

Foto: Centrul Creaţiei Junii Sibiu

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest