CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

 Pescarusalbastru

În zboru-i lin, pe lângă Olt și pajiști line, pe luncă… pe la Boița: Pescărușul Albastru. Firește, atracție pentru obiectivele aparatelor foto.

Delicat, acrobat în zborul care vrăjește plaiul, pescărușul ăsta… ALTFEL e mai mult decât… „o pată de culoare” și parcă dă oricui aripi către visare.

 *Cel care a făcut fotografiile spune că s-ar putea să fie vorba despre pescăruşul pontic- Larus cachinnans.

Pescărușul (Pescărașul) albastru, cunoscut și ca Ivan Pescarul, este o pasăre care face parte din familia Alcedinidae reprezentată printr-o singură specie în Europa Centrală. Arealul lui de răspândire este Europa, Asia și Africa de Nord.

Pescărușul albastru (Alcedo atthis) este o pasăre care face parte din familia Alcedinidae reprezentată printr-o singură specie în Europa. Mai este cunoscut si sub denumirea de „Regele Pescar” (Kingfisher). Vietuieste pe malul apelor curgătoare repezi sau a celor stătătoare cu apa clară unde trăiesc pești. Hrana principală sunt peștii mici, insectele acvatice, larvele acestora dar și crustaceii mici și mormolocii.

Pescarusul albastru este un important membru al ecosistemului, el fiind un bun indicator al starii de sanatate a apelor dulci. Densitatea populatiei pe zone este in stransa legatura cu limpezimea apelor, prezenta arbustilor si tufisurilor pe maluri, acesti factori fiind foarte importanti in localizarea prazii. De asemenea, aceste zone cu populatie densa, sunt un indicator direct al calitatii apei. Regularizarea cursurilor de apa poate distruge aceste habitate, in special indiguirea cu maluri artificiale reduce foarte mult populația de pești, reptile amfibiene, păsări și astfel zona riverană este pierduta. Habitatele pot tolera un anumit grad de urbanizare, cu condiția ca apa sa ramana curată.

 

foto: Eugen Gellért

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest