CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

RECTORAT

File de istorie la care sibienii... musai să ia seama...

- pe locul actualei clădiri a funcționat una de dimensiuni mai mici, ridicată în anii 1777-1782, demolată pentru a se construi în 1904 această clădire a cărei adresă a fost până în 1919 - Schewisgasse nr. 4;

- din anul 1919 strada a primit numele Carmen Sylva - pseudonimul reginei Elisabeta - iar adresa a fost schimbată de la nr. 4 la nr. 6;

- actualul nume - Bdul Victoriei - l-a primit în anul 1970.

Clădirea a fost inaugurată în 15 aprilie 1904, devenind reședința comandatului Corpului 12 Armată ce își avea sediul în Sibiu, comandatul acestui corp fiind la vremea respectivă generalul Emil Probst von Edler. Clădirea a fost construită de Julius Bielz și a rămas în proprietatea familiei Bielz până la naționalizarea din anul 1947.

Începând cu 1 ianuarie 1919, clădirea a fost mereu loc de derulare a activităților importante în care Sibiul a fost parte: de la vizita generalului Berthelot, găzduit în clădirea actuală a rectoratului și până la repartizarea unor compartimente ale Consiliului Dirigent în spațiile ei. Astfel la 6 aprilie 1919 este consemnat că:

- la parterul clădirii (aula Lucian Blaga) au funcționat birourile Revizoratului socotelilor (serviciul contabil al CD), Șefului Siguranței și ale Biroului de Presă (condus la acea dată de Silviu Dragomir - reputat istoric și fost secretar al Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia).

- la etajul 1 a fost secretariatul pentru interne (actualele birouri ale Serviciului de Relații Internaționale

- la etajul II a fost reședința președintelui Consiliului Dirigent - Iuliu Maniu (n. la 8 ianuarie 1873 în jud. Sălaj - d. la 5 februarie 1953, Închisoarea Sighet)

Iuliu Maniu a fost ales pe 2 decembrie 1918 în funcția de ministru-prezident al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, funcție echivalentă cu cea de guvernator, îndeplinind, totodată, și funcția de ministru de interne. (informații oferite de prof. univ. dr. Ioan Marian Țiplic)

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest