CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

STALIN

„După citirea titlului postării, probabil cei mai mulți se vor oripila. Ce legătură are cu Muzeul ASTRA? Păi are, pentru că în anul 1950 Muzeul Asociațiunii din Sibiu a fost desființat ca urmare a directivelor din anul 1949, venite de la Moscova. Adică... De la Stalin! Directivele prevedeau desființarea instituțiilor care promovau cultura și identitatea proprie fiecărui popor, din statele comuniste din orbita Uniunii Sovietice. Se dorea o nouă identitate, comunistă și pro-sovietică.

Perioada de după moartea lui Stalin, survenită la 5 martie 1953, a însemnat o diminuare a terorii și în țara noastră și începutul desovietizării, a revenirii unei normalități și în cultură, în limitele regimului comunist.

Așa se face că o echipă curajoasă de intelectuali, în frunte cu Cornel Irimie, a repus pe tapet importanța culturii populare. Încet încet, s-a ajuns la înființarea Muzeului Tehnicii Populare (Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului), în 1963. În concluzie, există o legătură indirectă între moartea „părintelui popoarelor” și apariția muzeului în aer liber.

Credem că azi, una din principalele misiuni ale Muzeului ASTRA este promovarea și păstrarea identității. Așa s-a născut Muzeul Asociațiunii, în 1905, pentru a consolida identitatea românilor din Transilvania. Tot pentru acest „periculos” rost a fost desființat, dar a reapărut și s-a dezvoltat, ducând mai departe misiunea promovării identității românilor și a altor naționalități din România”.

Mesajul vine din partea reprezentanților CNM ASTRA. O LECȚIE DE ISTORIE CE MERITĂ CUNOSCUTĂ!

Foto: Portretul lui Stalin, Revista „Luminița”, anul 1954, colecția Muzeului ASTRA. O amară ironie, ucigașul a milioane de oameni, apărea într-o revistă pentru copii.

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest