CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

DELTAaaa

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, organizează în perioada 22-29 aprilie o serie de activități de-a dreptul îmbrietoare… De data aceasta, cu profil piscicol și gastronomic, totul în cadrul evenimentului Sărbătoarea Deltei, ediția a V-a.

În acest sens, la Muzeul ASTRA vor fi în aceste zile doi pescari lipoveni din Delta Dunării, Cătălin Mihail și Valentin Agache, care vor prepara mâncăruri specifice satelor de pescari din Dobrogea de Nord. Totodată, aceștia vor pescui cu setca și vintirele în lacul din Muzeul în aer liber, iar pe malul lacului îi vor învăța pe vizitatori cum să pescuiască sau chiar cum să… confecționeze o undiță.

 

,,Lipovenii din Delta Dunării vor prepara mâncăruri ce dezvăluie gustul unic al bucătăriei de odinioară din satele de pescari, așa cum este Mila 23. Dăm câteva exemple de preparate: pește prăjit, saramură, ciorbă și chiftele de pește. Înainte de asta, pescarii lipoveni vor pescui în lacul din Muzeul în aer liber, la fel cum procedează pe canalele și pe lacurile din Delta Dunării, dar și cu instrumentarul arhaic din dotare. Totodată, îi vor învăța pe copii veniți în vizită cum să pescuiască, iar de Florii se va găti pește în trei locații din muzeu. Cuptorul de pâine cu plită de la Gospodăria de pescar din Mahmudia, județul Tulcea, va fi pus în funcțiune, respectând tehnici tradiționale, așa cum sunt lipiturile de pământ galben și alte reparații care se fac anual. Aici se vor prepara prescuri, după o rânduială atent reprodusă de pescari și muzeografi deopotrivă”, a declarat Camelia Repede, muzeograf Muzeul ASTRA.

Așadar, poftiți de vă bucurați de tradidiții și meșteșug cu gust de Deltă și… de pește!

Toate activitățile Sărbătoarea Deltei, ediția a V-a, sunt cuprinse în Comunități în Muzeul ASTRA, un program care an de an readuce în atenția publicului comunitățile arhaice, multietnice din Delta Dunării.

 

Toate evenimentele din programul Muzeului ASTRA sunt organizate în conformitate cu normele sanitare recomandate de autorități pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest