CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

JUDECATOR

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 23 aprilie 2021, decretele de numire în funcție a noilor judecători și procurori absolvenți ai Institutului Național al Magistraturii. Având în vedere actuala situație epidemiologică, evenimentul anual de primire a celor 197 de magistrați (129 de judecători și 68 de procurori) nu a putut fi organizat la Palatul Cotroceni. În acest context special, Președintele României a transmis un mesaj noilor magistrați.

"Felicit tinerii absolvenți care, prin răbdare, muncă asiduă, sute de ore de studiu temeinic și perseverență, și-au pus carierele în slujba justiției. Reprezentați o generație de judecători și procurori care și-a definitivat formarea inițială în vremuri dificile, uneori marcate de incertitudini, cu un impact semnificativ atât asupra sistemului judiciar, cât și a justițiabililor. Cu atât mai mult, în acest context atipic pe care îl traversăm cu toții, este admirabilă perseverența dumneavoastră de a vă dedica acestor nobile profesii. Valorile care stau la baza activității dumneavoastră, pregătirea, cunoștințele, energia și dorința de a fi în slujba dreptății vă vor fi călăuze în drumul pe care îl începeți.

În mod inevitabil, parcursul dumneavoastră profesional va fi presărat cu provocări diverse, care pot să vizeze nu numai incoerența cadrului normativ ori aspecte de ordin instituțional – organizatoric, dar și elemente care țin de valorificarea noilor tehnologii sau chiar dileme de natură etică. Am încredere că, indiferent de situațiile dificile cu care vă veți confrunta, principiul fundamental care va sta la baza deciziilor dumneavoastră va fi acela că justiția este un serviciu aflat în slujba cetățenilor. Este un principiu destinat protejării drepturilor și libertăților fundamentale și restabilirii ordinii și dreptății în societate. Prin urmare, fiecare hotărâre pronunțată nu se referă doar la aplicarea unor articole din lege, ci are un impact direct asupra vieților celor care vă stau în față.

Independența și imparțialitatea sunt noțiuni care pot fi rapid golite de conținut dacă legea nu este aplicată în mod egal tuturor, indiferent de poziție, funcție, avere sau statut social. Construirea unui sentiment de dreptate în societate și consolidarea încrederii cetățenilor în justiție trebuie să reprezinte nu numai un obiectiv al sistemului judiciar, ci și al fiecărui actor care face parte din acest sistem. De aceea, responsabilitatea dumneavoastră este una deosebită.

Explicarea clară și argumentată a deciziilor luate, respectarea principiilor pe care se clădește un sistem judiciar într-un stat democratic, precum accesul la justiție, egalitatea în fața legii și soluționarea cauzelor într-un termen rezonabil implică nu doar o responsabilitate de ordin legal, ci și una de ordin moral. Ca promotori activi ai unor valori care creează o cultură democratică, vă aflați în prima linie a apărării unor principii fundamentale. Fără justiție nu există un stat de drept și fără stat de drept cetățenii sunt supuși abuzurilor puterii.

Ultimii ani au reprezentat un test de maturitate, atât pentru societatea românească, cât și pentru clasa politică, în procesul de consolidare a unui sistem de justiție independent și în intensificarea luptei împotriva unor fenomene infracționale. Acest efort nu se încheie cu repararea legilor justiției sau cu îndepărtarea unor anomalii din sistemul judiciar. O cultură a corectitudinii, a respectului față de lege și a echității se construiește în timp, din fiecare interacțiune cu justițiabilii, atât prin respectul arătat acestora, cât și prin profesionalismul și moralitatea magistraților. Ca judecători sau procurori, începând de astăzi, sunteți parte din acest demers de construcție a încrederii în sistemul judiciar, a încrederii în lege și în instituțiile statului. Vă încurajez să fiți permanent implicați în bunul mers al sistemului judiciar în ansamblul său, nu doar în activitatea dumneavoastră de la instanță sau parchet.

Rămân un susținător ferm al independenței justiției și al întăririi statului de drept, aspecte care au reprezentat constante în activitatea mea de Președinte al României. Îmi doresc ca idealurile care v-au impulsionat să îmbrățișați aceste profesii să rămână vii pe tot parcursul carierei dumneavoastră, în slujba binelui comun și a dreptății, iar integritatea și profesionalismul dumneavoastră să reprezinte modele pentru societate.

Vă urez succes!"

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest