CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

KREI

„Există o fotografie și o ilustrație în care apare un bazin de înot înconjurat pe trei laturi de cabine de schimb. În spatele strandului se disting câțiva arbori, clădiri și în fundal un lanț muntos cu o linie de creastă specifică. Fotografia sepia și ilustrația arată bazinul de înot și cabinele de schimb de la Şcoala Militară cezaro-crăiască de Înot din zona Sub Arin în anii 1830/1860. În spatele cabinelor se văd copacii din zona Arinilor și lanțul muntos, identic cu cel al munților Cindrel privit dinspre Stadionul Municipal Sibiu. La o privire mai atentă se poate observa că bazinul este alimentat cu apa canalului inferior Schewis printr-o deschidere lată sub cabine. Acea apă curgatoare provenea de la pârâul Schewis, numit și Trinkbach sau Zigeunerbach.

Fotografia sepia a fost realizată de pe turnul de sărituri care se afla pe latura nord-estica a bazinului. Poza cu turnul de sărituri a fost realizată de Theodor Glatz 1860. Litografia în care apare întregul bazin, inclusiv turnul de sărituri, a fost executată după un desen realizat de Josef Mainth 1838.

Bazinul de înot de la Școala militară cezaro-crăiască de Înot a fost în folosință timp de peste un secol. Inițial amenajat pentru militari, a fost folosit de-a lungul timpului și de cetățeni civili...

În anul 1882/83 Johann Böbel desenează, notează şi descrie, în harta din 1875, modificările care au avut loc în oraşul Sibiu în sec.19, între 1830-1883. Redau aici traducerea și textul original referitor la Şcoala Militară cezaro-crăiască de Înot din Cartierul Josefin // K.K. Militär-Schwimmschule Josefstadt:

„În anul 1830 Regimentul nostru nr. 31 Graf Leiningen von Westerburg construiește Şcoala Militară cezaro-crăiască de Înot. Până la sfârșitul anilor 1830 canalul (pârâul școlii de înot) era încă descoperit și prevăzut doar cu un pod de lemn (vezi harta). // „Im Jahre 1830 ist die Schwimm Schule gebaut worden, von unserem Haus Regiment N. 31 Graf Leiningen von Westerburg. Bis gegen Ende der 30siger Jahre war der Canal noch offen, (Schwimmschul Bach) mit einer Holz Brücke darüber (siehe Plan).“”

Povestite de dl Günter Wolff.

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest