CSARDAS LocalNews 970x250px

1 Comment

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu când mă gândesc la Sibiu, parcă deschid o carte. De unde învăţ istorie şi unde regăsesc demnitatea de a păstra zestrea bunilor ca o carte de identitate de neşters…

BISERICA lui EPONIUS, undeva, în Turnişor. Ca și în cazul Sibiului, Turnișorul are un întemeietor legendar, acest Eponius. Despre el se cunoaște prea puţin spre… mai nimic. Ca și Hermann, probabil a fost primul greav al comunității. Turnișor, pentru puținii care nu știu, nu a fost întotdeauna un cartier al Sibiului. A fost o altă localitate întemeiată de sași, cu biserica parohială, cu o comunitate care pentru mult timp a fost o poveste frumoasă a germanilor din Transilvania, aşa cum aflăm de la bing.com. Spre finalul anilor `70 și începutul următorului deceniu, administrația comunistă a decis să integreze satul în Sibiu.  De aceea astăzi Sibiul, pe lângă centrul său istoric, mai are alte… două centre istorice, ale fostelor sate Turnișor și Gușterița.

Ceea ce este de remarcat, cum confirmă şi istoricul Răzvan Pop, în Turnișor urme ale preistoriei și antichității dacice sau romane, nu prea există, istoria localității începând ca și în cazul Sibiului după anul 1000 în plin Ev Mediu. În secolul al XII-lea, când se pare că s-a întemeiat localitatea, a început și construcția bisericii parohiale. La început în stil romanic ce apoi se transformă într-unul gotic. Din perioada romanică rezistă până astăzi o nișă în peretele de est.

Foarte multe date nu se cunosc, perioada medievală fiind destul de ambiguă. Cert este că în secolul al XV-lea biserica suferă de atacurile otomanilor și este de fiecare dată refăcută. Asediile Sibiului sau războiul curuților și-au lăsat și ele amprenta. În secolul al XVIII-lea, mai precis în 1752, 1762 și 1781, biserica este restaurată, după moda vremii. Biserica este lărgită iar structura este întărită. Cristelnița este cea mai veche piesă de mobilier ce încă se află în folosirea bisericii. Se pare că poate fi datată între secolele XIII - XIV. Cutia milei se pare că are şi ea o istorie încă din 1605, iar pupitrul din cor este din 1699, donat fiind de Johannes Sutoris. Mobilierul interior este baroc iar altarul este realizat în 1759. Ceasul de metal de pe fațada turnului a fost instalat în 1862, înlocuindu-l pe cel de lemn din 1781. Ultimul mobilier important datează din 1922: cele două clopote ale bisericii.

 Biserica este o bazilică, navele laterale fiind lărgite spre est aducând mai degrabă cu un transept, o tehnică inedită pentru Transilvania. Turnul- clopotniță este construit pe patru piloni între cor și nava centrală. Din biserica originală au mai rămas azi în picioare doar absida și corul turnul clopotniță a bisericii evanghelice din Turnișor. Biserica a fost fortificată ca toate bisericile săsești, chiar și astăzi putând fi observate urme ale vechilor fortificații. Ele au rezistat până în secolul al XIX-lea. Fortificarea s-a realizat devreme, în secolele XIII-XIV, ea realizându-se din piatră. (sursa: bing.com)

În 1926, W. Horwath încerca să demonstreze că în mijlocul biseri­cii evanghelice se aflau resturile unui turn-locuinţă, cu baze rectangulare (circa 13,20 x 13,20 m, cu înălţime de circa 17 m, gr = 3 m). La citatul turn, prima retragere de grosime, de la nivelul II, corespunde unui planşeu de lemn dispărut. O altă retragere de grosime mar­chează nivelul III. A descoperit şi o intrare, la etaj, pe latura de sud. Numele maghiar şi ro­mânesc al localităţii pledează pentru funcţionarea unui turn-donjon (Die Neppendörfer Berchfrit, în Korrespondenzblatt, 49, nr. 4-5, 1926, p. 48-49). S-a verificat în 1986 (nu se scrie de către cine!), că la clopotniţa bisericii luterane nu s-a ajuns de un turn roman (!) refolosit. O veche incintă, abia vizibilă, cu traiect neregulat, a fost atribuită sec. XIII-XIV (Gh. Anghel, Cetăţi medievale din Transilvania. Bucureşti, 1972, p. 38; Rep. Sibiu, p. 230; I. M. Ţiplic, Sisteme de fortificaţii ale Transilvaniei în sec. XI-XIV. Teză de doctorat. Sibiu, 2003, p. 331).

Turnișor (în dialectul săsesc Neppenderf, Nâpndref, Naepmdref, în germană Neppendorf, Steppendorf, Nebendorf, în maghiară Kistorony) este în prezent un cartier al municipiului Sibiu.

Așezarea a fost întemeiată de sași și este atestată documentar din anul 1336.

Potrivit istoricilor, după 1734 aici s-au stabilit numeroşi landleri.

Pe scurt, o lecţie de istorie în marea familie a celor pe care ni le oferă cu generozitate Sibiul nostru drag, cu fiece stradă, biserică sau clădire.

 

 

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest