CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

 „Se înfiinţează, la Sibiu, pe ziua de 1 iulie 1920, a doua şcoală militară de infanterie, în localul fost al şcolii de cadeţi austro-ungare." (Decretul nr. 5376/1920).

Totusi, nu lipsit de importanta este faptul ca Porunca Domneasca a domnitorului Gheorghe Bibescu nr. 36 din 13 iunie 1847 atesta infiintarea primei scoli militare de ofiteri, ceea ce marcheaza un moment de referinta in istoricul Academiei Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu”, succesoare si continuatoare de traditii militare si educationale institutionalizate pe parcursul devenirii invatamântului militar românesc in diferite contexte social-istorice.

De la înfiinţare şi pană în prezent, şcoala de ofiţeri a trecut prin diferite perioade de organizare şi transformări.

Spre exemplu, din 1922, timp de un deceniu, şcoala va purta numele: "Şcoala Militară de Infanterie nr. 2 Principele Carol" (cea cu numărul 1 fiind la Bucureşti atunci).

Din 1932, rămane singura şcoală de infanterie ce pregateşte ofiţeri activi, cu denumirea Şcoala Pregătitoare Ofiţeri Infanterie „Principele Carol".

După 6 ani de la înfiinţare, la 1 iulie 1926, a fost dezvelit Monumentul ofiţerilor jertfţti pentru întregirea neamului.

Asa cum confirma documentele, ceremonia a fost onorata de prezente regale, precum Regele Ferdinand I (1914-1927), Principele Nicolae, dar si de personalitati lae epocii: Ministrul de Război - generalul Ludovic Mircescu, I.P.S.S. Mitropolitul Ardealului - Nicolae Bălan, comandantul Regimentului 90 Infanterie - colonelul Theodor Theodorian, prefectul judeţului Sibiu - Nicolae Comşa, primarul oraşului Sibiu - dr. Wilhelm Goritz, iar din partea şcolii militare, colonelul Christea Vasilescu.

Azi, succesoarea şi continuatoarea acestei tradiţii militare este Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“ din str. Revoluţiei nr. 3-5, Sibiu, un simbol atat pentru ceea ce este Armata Romana, dar si pentru invatamantul universitar romanesc si… european.

 

 

Surse foto: Dan Petru Braica/ Alt-Hermannstadt in Ansichtskarten, Fotos, Gemälden und Grafiken; Academia Fortelor Terestre

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest