Write a comment

stefan vlastonNu s-a discutat în spatiul public ce-ar trebui sa faca Ministerul Educatiei pentru stoparea fraudei la Bacalaureat. Ministrul are multe parghii, cea mai eficienta fiind controlul, corectarea post factum a tezelor de la Bacalaureat, pentru acele centre de examen, centre de evaluare, licee sau sali de clasa la care notele si procentele de reusita trezesc suspiciuni de frauda.

Cel mai flagrant exemplu este unul recent, din toamna trecută, când judeţul Giurgiu a avut de cinci ori mai mulţi promovaţi la Bacalaureat (51%) comparativ cu judeţul Ialomiţa, care a avut doar 10% procent de promovare.

În plus, în câteva centre de examen din rural, în acelaşi judeţ Giurgiu, s-au înregistrat procente de promovare de 60-70%, în timp ce în Bucureşti au fost centre şi cu promovabilitate zero.

Cum nu este de presupus că elevii şi profesorii competenţi şi performanţi au fugit din Ialomiţa şi s-au refugiat în Giurgiu, singura explicaţie plauzibilă este frauda.

A luat vreo măsură ministrul Andronescu să devoaleze frauda? Nici gând, s-a făcut că plouă. Într-o ţarănormală, la asemenea situaţii autoritatea statului lua foc, pur şi simplu, până afla cauza rezultatului aberant. Nu şi în România, care nu este o ţarănormală din acest punct de vedere, este o ţarăîn care minciuna, ipocrizia şi mistificarea au caracterizat examanele de absolvire pe tot parcursul ultimilor 23 de ani.

Cine câştigă din această situaţie? Fabricile de diplome, despre care ex-ministrul Mihail Hârdău spunea că au sub control Ministerul Educaţiei şi Parlamentul României. Şi cine pierde? Societatea, economia României, a cărei competitivitate şi atractivitate depind în mod fundamental de sistemele de educaţie şi  formare profesională.

Mai grav, impactul social negativ este imens. Elevii şi profesorii care au demnitatea şi onestitatea să nu copieze la examenul de Bacalaureat pierd locurile fără taxe de la facultăţi, acestea fiind ocupate de cei cu note mari obţinute prin fraude şi furt la examen. Ce să înţeleagă adolescenţii aflaţi în pragul maturităţii, dacă societatea le răsplăteşte cinstea şi corectitudinea prin pierderea locurilor fără taxe la universităţi?

Şi apelul premierului Ponta la corectitudine şi supraveghere strictă este ipocrit, pentru că exact ce ar opri frauda, controlul post factum, nu se face de către autoritatea statului.

Ce poate face Ministerul Educaţiei şi n-a făcut niciodată?

Dacă doreşte să demonstreze că este sincer când face apel la supraveghere şi corectitudine, Victor Ponta are posibilitatea să-l oblige pe ministrul Pricopie să ia următoarele măsuri, prin Ordin de Ministru:

  1. La primele trei judeţe, din ierarhia dată de procentele de promovare la Bacalaureat, se vor recorecta tezele, în alte judeţe. Recorectarea are drept scop să identifice tezele xeroxate, identice sau copiate. Ministrul are posibilitatea să decidă recorectarea şi la alte unităţi şcolare care ridică suspiciuni de fraudă.
  2. Recorectarea se va face selectiv, doar pentru centrele de examen, de evaluare, liceele, sălile de clasă, la care notele şi mediile înregistrate generează suspiciuni de fraudă, ieşind din curba lui Gauss.
  3. La toate comisiile de recorectare vor fi acceptaţi câte 10 observatori, 5 ziarişti şi 5 reprezentanţi ai ONG-urilor cu preocupări în educaţie, eventual prin tragere la sorţi publică. Observatorii au drept de acces la toate lucrările comisiei şi la toate tezele.
  4. Raportul final, în urma recorectării, poate conduce la anularea tezelor copiate, la sancţionarea celor vinovaţi până la excluderea din învăţământ şi la sesizarea organelor de urmărire penală. Raportul va fi semnat de toţi observatorii, care au dreptul să menţioneze opinii separate.

Nu-mi fac iluzii că premierul şi Ministrul Educaţiei vor lua astfel de măsuri simple şi eficace, deşi ele ar funcţiona ca puternic inhibator pentru cei care au de gând să fraudeze examenul. Premierul şi-a luat deja măsuri de siguranţă, îşi trimite copilul la o şcoală privată, nu are încredere în învăţământul de stat.

Tot un factor psihologic major ar fi convingerea că nu se mai poate frauda Bacalaureatul, situaţie în care elevii, profesorii şi directorii ar munci cu mai multă seriozitate şi determinare, ştiindu-şi ameninţate statutul, viitorul, salariile.

Până la o conştiinţă proprie, este bine să avem şi astfel de evaluări sumative, de final, corecte, iar educaţia să părăsească paradigma „locului unde nimeni nu dă socoteală de nimic”.

Dacă premierul şi ministrul nu iau astfel de măsuri, este posibilă mobilizarea presei şi a societăţii civile pentru obţinerea accesului, în baza legii 544, la tezele de Bacalaureat de la liceele care înregistrează procente de promovare mult peste media tipului de liceu respectiv. De asemenea, propun presei şi ONG-urilor o monitorizare şi evaluare la sânge a ceea ce se întâmplă la Bacalaureatul 2013, inclusiv mărturii de la cei care au absolvit examenul în condiţii incorecte.

Propun profesorilor de la centrele de evaluare care găsesc teze identice să ia următoarele măsuri:

  1. Să raporteze preşedinţilor de comisii, în scris, numărul şi numerele de ordine (identificare) a tezelor copiate, total sau parţial. Raportul este în două exemplare,  pentru ca profesorul să reţină un exemplar cu semnătura de primire a preşedintelui comisiei.
  2. Dacă nu se iau măsuri, să-mi semnaleze la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau pe facebook (Ştefan Vlaston) aceleaşi informaţii, în plus localitatea şi Centrul de evaluare, pentru a cere pe legea 544 accesul la aceste teze copiate. De asemenea, orice alte informaţii legate de bani, cadouri, corupţie, cu date concrete. Asigur confidenţialitatea surselor.
  3. Îi rog pe colegii ziarişti de la alte publicaţii să disemineze aceste informaţii, să ia declaraţii de la elevii absolvenţi sau picaţi la Bacalaureat asupra corectitudinii desfăşurării examenului şi să concentrăm toate informaţiile pentru a trimite sesizări parchetelor.
  4. Toate datele concrete obţinute vor sta la baza sesizării parchetelor şi/sau DNA asupra faptelor petrecute în centrele de examen şi evaluare, pentru a face cercetări şi a lua măsurile care se impun.
  5. Colegii profesori supraveghetori, chiar dacă sunt îndemnaţi de directori să permită elevilor să copieze, să ştie că riscă să facă obiectul unor anchete ale parchetelor care se pot solda, în cel mai bun caz, cu eliminarea din învăţământ.
  6. Liceele care obţin procente de promovare nejustificat de mari vor fi supuse verificării prin cerere de acces la tezele de examen pe Legea 544, privind accesul la informaţii de interes public.

Minciuna, ipocrizia şi mistificarea acestui important examen trebuie să înceteze, este în interesul tuturor. În primul rând în interesul profesorilor, care vor primi, sau nu, pensii din munca elevilor pe care îi pregătesc astăzi.

Ştiu că există şi profesori şi elevi cinstiţi, care nu merită tolerarea de către Ministerul Educaţiei a fraudei la examene, prin care tot cei hoţi şi necinstiţi ies în faţă.

Toate aceste măsuri n-ar fi necesare dacă statistica matematică nu ne-ar spune că se fac în continuare fraude masive la examenul de Bacalaureat.

Adevărul este prima condiţie pentru cunoaşterea stării de fapt din învăţământ, pentru promovarea acelor măsuri care să readucă sistemele de educaţie şi formare profesională pe calea performanţei şi eficienţei.

Ştefan Vlaston - Membru al Preşedinţiei Noua Republică

 

Anexă

Art. 96 Metodologia Bacalaureat 2013

(2) Candidaţii care au fost înscriși la examen fără a îndeplini condiiile legale de înscriere sau care au beneficiat de informaţii, documente sau alte forme de sprijin, obţinute pe cale frauduloasă, care le-au facilitat rezolvarea subiectelor, situaţii constatate de organele în drept, sunt eliminaţi din examen. Dacă frauda este constatată în centrul zonal de evaluare, lucrările sunt anulate și candidaţii sunt consideraţi eliminaţi din examen.

(3) În situaţia în care frauda este constatată după încheierea examenului de bacalaureat, comisia de bacalaureat judeţeană/a municipiului București modifică rezultatele examenului, în sensul că respectivul candidat este considerat eliminat din examen. Dacă diploma de bacalaureat a fost completată, dar nu a fost eliberată candidatului, ea este anulată.

(4) Pentru candidaţii aflaţi în situaţia menţionată la alin. (3), cărora le-a fost eliberată diploma de bacalaureat, inspectoratul școlar propune instanţei de judecată anularea diplomei obţinute în urma fraudei dovedite.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest