Write a comment

A murit Regele (real sau „fabricat”) Florin Cioabă. Oricum, însă, o personalitate pentru comunitatea romă. Şi… nu numai. În fond, un eveniment nedorit, trist. Tragic, chiar. Doliu. Posibil, iată, din păcate, culoare… electorală.

Mai pe româneşte, încă o scânteie de care se poate profita politic. Sau nu. Sau, subiect numai bun de rating pentru mass-media. Curg dezbateri, interviuri, alergătura cu microfonul şi camera de luat vederi la morgă, sub coşciug, printre lacrimile – fireşti, absolut, ale familiei îndurerate, pe masa de pomană, la cimitir, în cavou… insistent, aberant. De parcă n-ar mai fi murit oameni, personalităţi… Totul într-un fastuos balamuc mediatic şi politic care ne descalifică, ne dezumanizează.

Da, bun, se pun forţe de ordine în mişcare, „se măsoară” cortegiul… Se fac socoteli cât costă înmormântarea şi cine dintre politicieni va face sluj pe la priveghi. Dar se uită ca prin farmec meritele decedatului, dar şi decenţa în faţa unui asemenea eveniment, ca să nu mai vorbim de acea frază mai mult decât peiorativă, şi, în egală măsură, oficială, prezidenţiabilă, chiar: „ţigancă împuţită”.

Logic, un eveniment trist. Pentru care s-au ţinut şi se ţin talk-show-uri, la concurenţă cu cele provocate de tragedia din Muntenegru. În vreme ce sociologi, pastori, reporteri, romi, politicieni îşi dau cu părerea ori profită să-şi ajusteze imaginea publică. Dizgraţios.

Da, va fi o înmormântare. Fireşte, fastuoasă, pe măsura poziţiei sociale a celui decedat. Da, fireşte, vor fi oameni care vor plânge, vor fi puse în aplicare tradiţiile de rigoare. Dar astea toate nu înseamnă că în ţara asta nu se mai întâmplă nimic. Da, dar… mai important e că, în conglomeratul de tradiţii şi rigori penticostale sau ţigăneşti, posibil să nu se permită rudelor ortodoxe să aprindă lumânări, ori, poate meniul de pomană, ori fix câte mii sau zeci de mii de oameni vor veni la funeralii. De parcă tot ce va urma acum se pregăteşte de… Cartea Recordurilor. Mai ales în cazul unor eventuale prezenţe „strălucite” din sfera politicului.

Dumnezeu să-l odihnească.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest