Write a comment

Am redescoperit azi, undeva într-un municipiu reședință de județ (cu mari pretenții), într-un spital județean (DE STAT) ce mai e prin sistemul nostru sanitar. Printr-un… sistem care, în ciuda destinației sale (pentru sînătate, pentru viață), afișează, de fapt, contrariul.

Neputință, birocrație, spagă… chiar și la banalul birou de internări, unde numai se întocmesc și se completează niște formulare (unde am văzut că și pentru cele câteva rânduri scrise 9date copiate din actele personale ale pacienților, neimplicând niciun act de creație sau ceva de ordin strict medical!, unii dau chiar și 20-25 de lei. PENTRU CE???)

Am văzut cum tu, nou pacient, abia așteptând, pe un hol aglomerat, plinde miros de clor și transpirație, cu emoție să urci pe secție, în fața unui lift destinat de fapt cadrelor medicale și în care abia dacă încap, chinuit 3 persoane, ești pus fără voia ta, să vezi cum îți trec pe dinainte cadavrele celor care din nefericire mor la UPU (Unitatea de Primiri Urgențe), și pe acolo, doar pe acolo, printre lume, sunt duse pe culoarul către morgă. Dar musai să treacă fix printre oameni, cei mai mulți fiind pacienți, care ori atunci urmează a se interna, ori coboară pentru a-și cumpăra ceva de mâncare de la chioșc ori vor să ia aer… pentru că sus, pe holurile de la etaje geamurile sunt incastrate în rame, fără a avea nicio posibilitate de a se deschide pentru aerisire (cum o fi vara, când afară sunt 30-40 de grade Celsius?)!!!

Să mai vorbesc de femeile de serviciu care tot cu aceleași mopuri și găleți de 10 ani umblă (nu știu cu ce soluții de curățat, că după miros….), sau despre vocabularul aproape monosilabic și sacadat al unora dintre asistente care te afc pe loc să înțelegi că le-ai deranjat cu o simplă întrebare de la cafea și bârfă?! Să mai vorbesc despre sitemul greoi, birocratic, care plimbă, pentru internare, un pacient în stare gravă pe la 3 cabinete și birouri aflate la mare distanță unele de altele, pe holuri supra-alomerate, nearisite, în care cineva în scaun cu rotile aproape că nu încape, pentru o ștampilă sau o virgulă, sau de chiuvetele sau toaletele pe jumătate cuprinse de rugină sau vopsea scursă pe unde nu te aștepți??? Să mai vorbesc de mirosul zdravăn de cafea și parfumuri fine care iese din anumite birouri, unde, dacă tu, pacient , îndrăznești să întrebi ceva, auzi doar glasuri răstite sau care iritate, țipă!?!?

Și în tot și-n toate ai norocul să ajungi la secția cu pricina (urmând a te interna, dar ți se spune răspicat că NU E LOCURI ACUMA, AȘTEPTAȚI SĂ VEDEM DACĂ PLEACĂ CINEVA (tu pacient fiind deja schimbat în pijamale și cu biletul de internare în mână!)…

Adevăratul noroc îl ai, însă când afli că măcar ai nimerit la un doctor de nota 10, un om bun care știe să asculte și are harul de a te doftorici cum se cuvine… În ciuda unui sistem medical care umilește. Prin multe, prin prea multe ca să se poată vindecaprea curând…

Sigur, nu generalizez! Sunt și spitale și clinici de stat unde totul sau aproape totul e în regulă. Sunt medici și asistente în fața cărora îți scoși pălăria, dar… e un dar care cântărește ac o piatră de moară!

 

 

Surse foto: Click, adevarul.ro

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest